Dinsdag 22 oktober 2019

REGIO Jury Groene Kroon 2019 nomineert twaalf initiatieven

REGIO > Uit de 55 ingezonden initiatieven voor natuurprijs de Groene Kroon, heeft de jury twaalf kansrijke initiatieven genomineerd voor de volgende ronde. Met de Groene Kroon stimuleert de provincie Utrecht iedereen om te helpen onze bijzondere Utrechtse natuur te beschermen en te verstevigen.

Het thema van 2019: Natuur in en rondom de bebouwde omgeving. Robbert Snep (Wageningen University & Research), Fiona van ’t Hullenaar (Universiteit Utrecht) en Mathias Lehner (nextcity.nl) beoordeelden de ingezonden initiatieven op vier selectiecriteria: impact op de biodiversiteit, innovatie, integraliteit en verdienmodel & opschaalbaarheid. De positieve impact op de biodiversiteit weegt het zwaarst bij de selectie.

Ook het project in de nieuwe wijk Rijnvliet in Leidsche Rijn zit bij de kanshebbers. Rijnvliet eetbaar en groen van Groene Longen van Rijnvliet is in de race

Op de pagina Groene Kroon op de site van de provincie staat een korte omschrijving van de twaalf genomineerde initiatieven en een overzicht van alle 55 inzendingen.

Verscheidenheid aan inzendingen

De provincie Utrecht heeft in totaal 55 inzendingen ontvangen voor de natuurprijs Groene Kroon 2019. Van bouwbedrijven tot particulieren, van architecten tot gemeenten: een verscheidenheid aan inzenders stuurde initiatieven in die de biodiversiteit in en rondom bebouwd gebied versterken. Onder de inzendingen waren 37 initiatieven in de categorie ‘klein’ (bijvoorbeeld van particulieren, buurtinitiatieven, midden- en kleinbedrijf) en 18 initiatieven in de categorie ‘groot’ (bijvoorbeeld van woningcorporaties, gemeenten en bouw- en aannemersbedrijven).

Genomineerden verbeteren plan

De twaalf genomineerden ontvangen van de jury feedback op het ingezonden initiatief. Zij krijgen enkele weken de gelegenheid om de inzending te verbeteren of aan te vullen, waarna de jury in augustus per categorie drie finalisten aanwijst. Op 18 september wordt duidelijk welk ‘klein’ en welk ‘groot’ initiatief daadwerkelijk beslag legt op natuurprijs de Groene Kroon 2019 ter waarde van 6.000 euro.

Natuur in en rondom de bebouwde omgeving

Utrecht is een drukke provincie met een gevarieerd buitengebied, grote stedelijke gebieden en aantrekkelijke dorpen. De bebouwde omgeving is niet alleen ónze woonomgeving, maar ook die van planten en dieren. Steden en dorpen kunnen daarom een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Toepassingen als vogelvriendelijke tuinen, groene daken, bloemstroken en (ingebouwde) nestkasten kunnen allemaal onderdeel zijn van woonwijken, bedrijventerreinen en individuele woningen.

Ook parken, plantsoenen, bermen en waterpartijen zijn goed voor de natuur in de stad, wanneer ze natuurvriendelijk worden ontworpen en beheerd. Hierdoor komt er ruimte voor planten en dieren, met speciale aandacht voor beschermde en bedreigde soorten. Bovendien nodigt een groene omgeving uit tot bewegen, ontspannen en ontmoeten. En dat draagt weer bij aan de gezondheid van onze inwoners.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden