Zondag 22 september 2019

REGIO KWF financiert 3 onderzoeken naar kanker in UMC Utrecht

UTRECHT > KWF Kankerbestrijding kent 1.5 miljoen euro toe voor nieuw kankeronderzoek in het UMC Utrecht. Bij het UMC Utrecht zijn drie onderzoeken die een bijdrage krijgen. Prof. dr. Remco de Bree (€375.861) gaat onderzoek doen naar kanker in hoofd-hals, keel en strottenhoofd. Dr. Joost Verhoeff (€539.583) gaat onderzoek doen naar hersentumoren. En dr. Martijn Gloerich (€653.075) gaat onderzoek doen naar maagkanker. De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF. In totaal gaat 25,5 miljoen euro naar 50 nieuwe onderzoeksprojecten in 16 verschillende instituten.

Maagkanker is wereldwijd een van de meest voorkomende typen kanker met in Nederland per jaar ongeveer 1200 nieuwe patiënten. De 5-jaars overlevingskans is minder dan 20%. In het UMC Utrecht richt dr. Martijn Gloerich zich op een vorm van maagkanker die steeds vaker voorkomt: het ‘diffuus type’. Kenmerkend voor deze kanker zijn losse tumorcellen die over de hele maagwand verspreid zijn. De diagnose van maagkanker wordt meestal pas laat gesteld want het diffuus type maagkanker is moeilijk te diagnosticeren doordat de tumorcellen verspreid los liggen door de hele maagwand.

UMC Utrecht onderzoeker Dr. Martijn Gloerich is ontzettend blij met de toekenning van KWF voor zijn onderzoek naar maagkanker. Bij het ontstaan van deze soms erfelijke vorm van kanker speelt (verlies van) het plak-eiwit E-cadherine een rol, maar hoe dat werkt is niet duidelijk. Dat hoopt Gloerich op te helderen in organoïden: gekweekte 3D-orgaantjes die bij uitstek geschikt zijn om dit soort processen na te bootsen en te leren begrijpen. Ook treden er meestal pas laat symptomen op en is de ziekte dus al vergevorderd op moment van ontdekking. Daarbij ontwikkelen maagtumoren vaak resistentie tegen chemotherapie.

Het is daarom van groot belang dat we begrijpen hoe deze kanker zich ontwikkelt. Met behulp van de KWF financiering werkt Gloerich met zijn onderzoeksgroep de komende jaren aan de volgende vragen: Hoe ontsnappen tumorcellen uit de bekleding van de maagwand? Heeft dit te maken met het eiwit E-cadherine dat ervoor lijkt te zorgen dat de celdeling verstoord raakt? Waarom kunnen die ontsnapte cellen overleven en worden ze uiteindelijk kwaadaardig? Antwoorden op deze vragen zijn noodzakelijk om de overlevingskansen van patiënten met gevorderde tumoren te vergroten en mogelijk kunnen dan ook alternatieve behandelingen worden ontwikkeld waardoor ingrijpende operaties zoals een maagverwijdering, voorkomen worden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het Radboudumc.

KWF-directeur Fred Falkenburg heeft hoge verwachtingen van de nieuwe onderzoeksprojecten: “KWF wil dat meer vormen van kanker beter behandelbaar worden. De toegekende onderzoeken hebben de potentie om niet alleen de kansen te verbeteren voor de meest voorkomende tumorsoorten maar ook voor zeldzame tumoren. Dat is mogelijk dankzij onze donateurs.”

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden