Dinsdag 22 oktober 2019

REGIO Aandeel zonne-energie Nederland met 44 procent gestegen

REGIO > Het aandeel zonne-energie per Nederlander is het afgelopen jaar gestegen van 129 kWh in 2017 naar 186 kWh in 2018. Dat is een groei van ruim 44 procent. 9,2 procent van de woningen in Nederland heeft één of meer zonnepanelen op het dak (in 2018). Dat was in 2017 nog maar 6,9 procent. Dat blijkt uit een rondgang van Energievergelijk.nl. De site maakte gebruik van cijfers van de klimaatmonitor databank.

Zeeland koploper

De provincie Zeeland is koploper wat betreft zonne-energie. Gemiddeld wordt er in de provincie 426 kWh aan zonnestroom opgewekt per inwoner. Zuid-Holland scoort het minst met maar 98 kWh per inwoner.

De top 5 best scorende provincies zijn:

1. Zeeland: 426 kWh

2. Drenthe: 354 kWh

3. Groningen: 328 kWh

4. Flevoland: 325 kWh

5. Friesland: 316 kWh

Over een heel jaar verbruikt een huishouden gemiddeld 3.500 kWh.

Gemeenten

Het hoogste aandeel zonnestroom per inwoner vindt men in de gemeente Borsele (Zeeland). Daar wordt per inwoner in een jaar gemiddeld 2.487 kWh aan zonnestroom opgewekt. Bijna een kwart van alle inwoners uit de gemeente heeft zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van de woning. Daarnaast zijn er een aantal grote zonneparken. In totaal zijn er in de gemeente maar liefst 170.000 zonnepanelen opgesteld.

Ook de gemeenten Cranendonck, Ameland en Delfzijl doen het goed wat betreft zonne-energie.

De minst scorende gemeenten in Nederland zijn Rotterdam (37 kWh), Capelle aan den IJssel (38 kWh) en Den Haag (38 kWh). Reden hiervoor is dat er in deze gemeenten veel meer hoogbouw is. Ook de grond is er duurder. Er is daarom minder ruimte voor zonnepanelen.

Zonnepanelen? Check je energiecontract!

Energie vergelijken, is een verstandige bezigheid voor iedereen die zonnepanelen heeft. Dat geldt in het bijzonder voor huishoudens die meer zonnestroom terug leveren dan ze zelf gebruiken.

De terugleververgoeding die energieleveranciers hanteren kan namelijk sterk verschillen. Met behulp van een energievergelijker zie je direct welk energiebedrijf het meest voordelig is.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden