Afbeelding

Met Medical Drone Service in minuten heen en weer tussen ziekenhuislocaties St. Antonius Ziekenhuis

Ondernemend

REGIO > Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein onderzoekt de inzet van drones voor het overbrengen van medische materialen zoals bloedmonsters en biopten. Vervoer tussen Nieuwegein, Utrecht, Houten en Woerden is dan nog slechts een minutenkwestie. Drukte op de weg speelt geen rol meer.

Sinds begin dit jaar maakt het St. Antonius Ziekenhuis deel uit van het samenwerkingsverband Medical Drone Service (MDS). Post.nl en ANWB Medical Air Assistance zijn de initiatiefnemers, technisch ondersteund door KPN en dronebouwer AVY. De medische partners zijn onder meer bloedbank Sanquin, laboratoria en diverse ziekenhuizen, zoals het St. Antonius.

Projectleider van het St. Antonius Ziekenhuis Bart Deege ziet een mooie toekomst voor vervoer van medische goederen door de lucht. ,,De moeilijkste hobbel zijn de luchtvaartregels die hiervoor moeten worden aangepast. Daarnaast zijn er praktische zaken zoals de aanleg van een landingsplatform en de interne route naar met name het lab. Er zijn nog tal van vragen, maar ik twijfel er niet aan dat die drones gaan vliegen.”

MDS verwacht begin volgend jaar te gaan vliegen tussen Meppel en Zwolle voor het Isala ziekenhuis. Het gebied kent relatief weinig bebouwing en er is minder luchtverkeer dan in de regio Utrecht, of de Randstad. Dat is een belangrijke stap voor het consortium.

De gedachte is dat uiteindelijk in heel Nederland drones tussen ziekenhuizen, bloedbank en laboratoria heen en weer vliegen, aangestuurd vanuit het vluchtleidingscentrum in Den Haag. De ‘piloot’ kan de drones nauwgezet volgen. Omdat de gehele route en vertrek- en aankomstpunt met gps-coördinaten zijn voorgeprogrammeerd vliegen de drones eigenlijk op de automatische piloot. De piloot kan echter altijd bijsturen.

De Medical Drone, ontwikkeld door het Amsterdamse AVY, heeft een totaal andere vormgeving dan de gangbare consumentendrone met vier rotoren. Aan de medische variant valt vooral de grote gele vleugel op die hem net als een vliegtuig draagvermogen geeft. Het toestel heeft weliswaar ook vier rotors, vooral bedoeld om op te stijgen en te landen, maar beweegt zich eenmaal op zo’n 100 meter hoogte vooral voort op slechts 1 rotor die de vleugel voortstuwt. Op een acculading kan het toestel een kleine honderd kilometer ver komen met een kruissnelheid van ca. 80 kilometer per uur. Ondertussen kan het 3 kilo medisch materiaal meenemen. De accu is verwisselbaar zodat de drone snel weer gereed is voor een nieuwe missie. In de toekomst kunnen de drones ook contactloos opladen op een platform.  Het compartiment waarin het medisch materiaal zich bevindt is speciaal zodanig geïsoleerd dat de inhoud niet kan bevriezen of juist te warm worden.

Fototekst: Op de foto vlnr: Manager business development Medical Drone Service Boy van der Velden, Angela Bikker (klinisch chemicus), projectleider Bart Deege, manager klinische chemie Aldrick Peterson en business developer Rose van Rooijen van Medical Drone Service met het prototype van de drone op hetdak van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws