Maandag 16 september 2019

SPORT SingelSwim Utrecht 2019 pakt extra feestelijk uit met Jubileumeditie

UTRECHT > Op zondag 16 juni gaat de SingelSwim Utrecht weer van start. De Swim bestaat 5 jaar en pakt daarom extra feestelijk uit met De Jubileumeditie. De organisatie nodigt iedereen uit om mee te doen. Zwemmen, supporten of doneren, alles kan. Burgemeester van Utrecht Jan van Zanen neemt zelf een duik in de grachten, de Texelse Strandwachten van het USC èn Qmusic dj Domien Verschuuren zwemmen mee om geld op te halen voor

het goede doel.

De SingelSwim Utrecht is een benefiet zwemtocht door de oudste verdedigingsgracht van Nederland: de Utrechtse Singel. Het idee van de SingelSwim is in 2013 ontstaan om een behandeling voor FSHD dichterbij te brengen. In 2015 is de eerste editie succesvol georganiseerd. De SingelSwim staat geheel in het teken van gezamenlijk fondsen bij elkaar zwemmen en aandacht vragen voor de spierziekte FSHD. De SingelSwim wordt georganiseerd door de stichting SingelSwim in samenwerking met de FSHD stichting, de stichting Spieren voor Spieren en eventorganisator Central Events.

Spierziekte FSHD

FSHD (Facio Scapulo Humerale Dystrofie) is een erfelijke chronisch progressieve spierziekte waarbij de skeletspieren langzaam verdwijnen door een genetisch defect. Helaas is er nog geen enkele behandeling of medicijn beschikbaar. FSHD is een van de meest voorkomende erfelijke spierziekten ter wereld. Wereldwijd hebben (veel) meer dan 870.000 mensen FSHD. In Nederland zijn dit meer dan 2000 mensen.

Onderzoek

De opbrengsten van de SingelSwim Utrecht worden voor een groot deel besteed aan de Utrechtse onderzoeksgroep van prof. Geijsen in het Hubrecht Instituut. Het Hubrecht Instituut is gelieerd aan het Utrechts UMC. Professor Geijsen en zijn mensen zoeken naar een manier om een kapot gen te herstellen in de zieke spieren van mensen met FSHD. Een microscopisch klein schaartje - CRISPR-Cas - speelt daarbij een belangrijke rol. Het team onderzoekt hoe zij in het DNA moeten knippen om het ziekmakende FSHD-gen uit te schakelen.

Tevens worden onderstaande reeds lopende onderzoeken gesteund

• Yumen Bionics – Het ontwikkelen van een robotarm

• Radboud Universiteit Nijmegen – Onderzoek naar het effect van anti-oxidanten

• LUMC Leiden – Ontwikkeling anti-body treatment voor FSHD

• Radboud universiteit Nijmegen – Onderzoek naar het ontstaan van Faciale zwakte deel II

KidsSwim

De KidsSwim en is voor kinderen van 10 tot 15 jaar met het zwemdiploma A en B. Zij zwemmen de laatste 800 meter van het parcours samen met een begeleider van 18 jaar of ouder.

Voor de kleinsten

Kinderen tot 10 jaar kunnen zich aanmelden als ‘official supporter’. Ludiek verkleed moedigen zij de helden die zwemmen aan en maken zo kans op de titel “SingelSwim supporter van het Jaar”.

Duurzaam

De SingelSwim Utrecht werkt duurzaam daar waar mogelijk. Zo verzorgt PicNic het transport van de bagage, is er een Join-the-Pipe punt in het park, Potverdorie! zorgt voor vers fruit bij de finish, GreenJoy stelt een elektrisch bootje ter beschikking eventueel overgebleven Speedo badmutsen & kleding worden gedoneerd. De catering is biologisch, en o.a. de Vegetarische Slager is van de partij. De SingelSwim is een echt Utrechts zwemevent, dat alle ingrediënten van maatschappelijk verantwoord ondernemen in zich heeft.

Kijk voor meer informatie en inschrijven op https://www.singelswimutrecht.nl/

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden