Vrijdag 21 september 2018

VRIJE TIJD Op ontdekkingstocht door Fort Nieuwersluis

NIEUWERSLUIS > Stap regelrecht de geschiedenis in tijdens een bezoek aan Fort Nieuwersluis. Dit bijzonder groen cultureel erfgoed tussen Loenen en Breukelen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig gebruiken vleermuizen het torenfort als overwinteringsplek. Ontdek op zondag 29 april de bijzondere combinatie van geschiedenis en natuur onder leiding van een ervaren fortengids!

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Al in 1673 lag er op de plek van het huidige fort een versterking om de strategisch belangrijke sluis in de Vecht te bewaken. In de 19e eeuw werd Fort Nieuwersluis onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dikke kans dat deze waterlinie over een paar jaar Unesco Werelderfgoed is. De linie beschermde in de 19e eeuw de steden in Utrecht en Holland. Halverwege de negentiende eeuw is op Fort Nieuwersluis een torenfort gebouwd. Later zijn er aarden wallen, geschutsopstellingen, een bomvrije kazerne en drie remises toegevoegd.

Commandopost

Tijdens de Koude Oorlog was Fort Nieuwersluis ingericht als commandopost van de BB (Bescherming Bevolking). Onder begeleiding van de gids mag je een kijkje nemen op de plek, waar de BB-leden destijds sliepen, aten en werkten.

Bijzondere natuur

In 1996 is het fort overgedragen aan Natuurmonumenten. Dat de natuur sinds die tijd haar gang heeft kunnen gaan, is te merken aan de vele planten en dieren op dit groene, rustige fort. Op Fort Nieuwersluis vind je planten die buiten het fort minder vaak te vinden zijn. Plantjes als vogelmelk, kraailook en gewoon knoopkruid groeien en bloeien goed op het zand, dat als fundering is gebruikt. Op het terrein zie je veel meidoornstruiken. Die zijn aangeplant als ‘prikkeldraad’. Aan de rand van het fort staan knotwilgen. De wortels hielden de aarden wallen vast en de wilgentenen werden gebruikt als brandhout in de keuken.

Ga mee op ontdekkingstocht!

Op zondag 29 april om 14:00 uur kun je dit bijzondere fort ontdekken. Bestel toegangskaarten via www.natuurmonumenten.nl/fortnieuwersluis. Als je online kaarten boekt, ben je verzekerd van een plaats. Mochten er plaatsen over zijn, dan kun je die kopen via de Theetuin op Fort Nieuwersluis. Lid van Natuurmonumenten? Dan betalen volwassenen €5,- en kinderen (ook OERRR-leden) €4,-. Niet-leden betalen €8,- en kinderen €7,-.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden