Woensdag 23 oktober 2019

VRIJE TIJD Lezing over landschappen langs de Limes in Romeinse tijd

VLEUTEN > Hoe komt het dat juist in de omgeving van Utrecht de Romeinen een uitgebreid verdedigingsnetwerk bouwden? Waarom liep de grens van het Romeinse Rijk niet noordelijker? Welke invloed had deze Romeinse infrastructuur op de ontwikkeling van Utrecht als kerkelijk centrum van de Lage Landen vele eeuwen later? Welke nieuwe technieken worden tegenwoordig gebruikt die nieuwe inzichten geven over deze vragen die talloze archeologen de afgelopen jaren hoofdbrekens heeft bezorgd?

Op deze en meer vragen gaat dokter Marieke van Dinter in tijdens de lezing van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn op 8 mei in Castellum Hoge Woerd

Op woensdag 8 mei organiseert de Historische Vereniging, samen met Castellum Hoge Woerd, in het kader van de Romeinenweek, een lezing over de landschappen langs de Limes in de Romeinse tijd. Het thema van de Romeinenweek gaat over vrouwen in de Romeinse tijd. Het is dan ook geen toeval dat juist een Utrechtse archeologe, dr. Marieke van Dinter, de lezing geeft. Zij is onlangs gepromoveerd aan de Universiteit van Utrecht op de landschapsontwikkeling en de invloed daarvan op de bewoning in het West-Nederlandse rivierengebied in de Romeinse tijd en Middeleeuwen.

Tijdens de lezing zal Van Dinter ingaan op de invloed van het landschap op de Romeinse militaire infrastructuur van West Nederland: de ligging van de Romeinse forten, de wachttorens en de Limes-weg aan de Oude Rijn - van fort Vechten tot aan de kust bij Katwijk. Deze verdedigingslinie is namelijk aangelegd in een dynamisch rivierenlandschap. Uit de landschapskaart die Van Dinter heeft vervaardigd op basis van de nieuwste technieken met laserstralen vanuit vliegtuigjes, ontstaat een grootschalig beeld van de potentiële beschikbare ruimte voor de aanleg van militaire en infrastructurele werken, inheemse nederzettingen, en de mogelijkheden voor landbouw en veeteelt en houtopslag. De kaart van Van Dinter zal ook tijdens de lezing worden getoond.

Dr. Marieke van Dinter is in Utrecht afgestudeerd als fysisch geograaf in de Kwartair Geologie, specialisatie Geomorfologie Laagland. Sinds 1997 werkt zij bij ADC Archeoprojecten en bestudeert zij onder andere opgravingen de profielwanden van de putten om inzicht te krijgen in de bodemopbouw. Daarmee kan zij het landschap voor, tijdens en na de archeologische bewoning vaststellen. Als promovenda werkt ze tevens op de Universiteit Utrecht als specialist in paleografische reconstructies.

Locatie: Castellum Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1, 3545 PB Utrecht.

Datum: woensdag 8 mei 2019

Aanvang: 20.00 uur , zaal open vanaf 19.30 uur

Kosten: € 5-- pp, leden van de Historische Vereniging ontvangen € 2,50- korting

Opgeven via: activiteiten@histvervdmh.nl (niet noodzakelijk, maar ivm catering wel gewenst)

Informatie: Wim de Vrankrijker (activiteiten Historische Vereniging) 06-54242160

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden