Zondag 20 oktober 2019

VRIJE TIJD Zonnekijken op 7 juli bij Castellum Hoge Woerd

LEIDSCHE RIJN > Zondag 7 Juli kan er door het publiek naar de Zon gekeken worden bij Castellum Hoge Woerd. Die dag zijn de eerste Landelijke Zonnekijkdagen, waarbij op veel plekken in het land activiteiten georganiseerd worden. Zo ook dus in Leidsche Rijn, waar lokale amateur sterrenkundigen Mark Leeman en Victor Land klaar staan met speciale zonnetelescopen en het publiek een blik op de Zon kan richten.

En dat is best bijzonder. "Normaal kun je echt niet zomaar naar de zon kijken, door het extreem felle zonlicht kun je zonder de juiste maatregelen blijvende oogschade op lopen of zelfs in een oogwenk blind worden!" legt astronomie liefhebber Mark uit. "De speciale telescopen die tijdens de zonnekijkdag voor worden gebruikt filteren het felle zonlicht, zodat met deze zonnetelescopen wél veilig gekeken kan worden."

Er zal ook het een en ander uitgelegd worden wat de Zon eigenlijk is en wat er zoal te zien is. "Als er zonnevlekken aanwezig zijn, kun je die door de telescoop zien. En met een andere kijker is het zelfs mogelijk om zonnevlammen te zien. Maar wat we precies zullen zien weten we pas op de dag zelf, want elke dag ziet de Zon er weer anders uit." aldus Mark.

Het zonnekijken zal plaatsvinden tussen 14u en 17u op het middenterrein van Castellum Hoge Woerd, mits het zoning weer is. Toegang is gratis. Adres: Hoge Woerdplein 1, in de De Meern.

Voor informatie zie: https://m.facebook.com/StoepsterrenkundeLeidscheRijn

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden