Dinsdag 17 september 2019

VRIJE TIJD Gildewandeling Utrecht over beelden en gevelstenen

UTRECHT > Op dinsdag 30 juli kunt u met Gildegids Rien Stein een stadswandeling maken langs de beelden en gevelstenen in de Utrechtste binnenstad. De rondleiding start om 11 uur en duurt ongebeer anderhalf uur.

De gehele binnenstad van Utrecht is opgesierd met beeldhouwwerken, groot en klein. Soms prominent aanwezig, soms heel onopvallend. Onder de reliëfs aan de muren en onder de lantaarnpalen zitten ware kunstwerkjes verborgen. De rondleider neemt u mee langs een aantal van deze kunstwerkjes en vertelt erover. U zult verbaasd zijn hoe rijk de Utrechtse binnenstad versierd is!

Gildewandeling: De noordelijke binnenstad.

Op woensdag 31 juli kunt u met gildegids Paul Vergeer wandelen door de noordelijke binnenstad. De wandeling start om 19.30 uur en duurt anderhalf uur.

De noordelijke binnenstad is voor veel mensen een gebied om snel doorheen te fietsen, maar vroeger was het een adellijke wijk waar stadsbestuurderen en andere hooggeplaatste personen woonden. Ook was er het klooster van de Wittevrouwen en het begijnhof, grenzend aan een geheime tuin waar vrijwel geen Utrechter in geweest is. Maar misschien komt daar verandering in.

Professor F.C.Donders had hier zijn eerste -gespecialiseerde- oogziekenhuis.

Gildewandeling: Utrechtse schilders uit de Gouden Eeuw

Op donderdag 1 augustus kunt u met gildegids Karen Wesdorp en/of Geert Boorsma wandelen door het Utrechts Museum Kwartier. De wandeling start om 11.00 uur en duurt anderhalf uur.

Wist u dat Rembrandt en Rubens zijn geïnspireerd door onze Utrechtse schilders? Tijdens de wandeling gaan we langs hun ateliers, woonhuizen en de tekenschool. U krijgt informatie over het schildersvak, het -gilde en de studiereizen die ze maakten naar Italië.

Gildewandeling: Architectuur eerste helft van de twintigste eeuw.

Op vrijdag 2 augustus kunt u met Gilderondleider Alfred Sturkenboom of Rien Stein een wandeling maken langs bijzondere gebouwen die ontworpen en gebouwd zijn in de eerste helft van de twintigste eeuw. De wandeling start om 11.00 uur en duurt anderhalf uur.

Tijdens de wandeling ziet u bouwstijlen uit de eerste helft van de twintigste eeuw, waaronder de Amsterdamse School en de Art Nouveau/Jugendstil. Gebouwen ontworpen door Baanders, Rijksen, Rietveld en andere architecten.

Aanmelden en kosten

U kunt inlichtingen krijgen en zich voor deze wandeling aanmelden op werkdagen tussen

14 en 16 uur op telefoon 030 234 3252, via e-mail: post@gildeutrecht.nl (met vermelding van uw telefoonnummer), of via de website: www.gildeutrecht.nl. De plaats van vertrek hoort u bij aanmelding.

Kosten: € 8 p.p., € 4 voor kinderen beneden 12 jaar of U-pashouders.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden