Zondag 17 november 2019

VRIJE TIJD Gildewandeling Utrecht langs Hofjes en steegjes, grachten en werven

UTRECHT > Wandel met Gilderondleidster Corrie van Leusden op dinsdag 6 augustus om 14.00 uur mee door de verscholen hofjes vol flora en met oude bomen, vaak te bereiken via nauwe steegjes. Ook hoort u het ontstaan van de grachten en de geschiedenis van de wereldberoemde werven van onze mooie stad.

Utrecht kende in de Middeleeuwen meer dan twintig kloosters. Dit is de reden waarom de oude binnenstad nog zoveel binnentuinen en hofjes heeft. Velen zijn behouden gebleven en zijn een rustpunt voor wandelaars. Maar waar ligt nu al dit moois? Gildegids Corrie van Leusden neemt u mee naar deze verscholen plekken.

Gilde Utrecht: Op de fiets rond Fort de Bilt

Voor de verdediging van Utrecht door de Nieuwe Hollandse Waterlinie was Fort de Bilt en omgeving uitermate belangrijk. Utrechters hadden er soms ook flink last van. Gildegids Gerrit Bert Groeneveld vertelt erover op woensdag 7 augustus van 19.30-21.30 uur. Na een korte rondleiding op Fort de Bilt fietsen we langs restanten van de verdedigingswerken in de omgeving. U ziet militair erfgoed als een bomvrije kazerne, mitrailleurkazematten, schuilplaatsen, kringenwet-panden, een schotbalksluis. Zelfs de Waterlinieweg was oorspronkelijk een militaire weg. U ervaart de samenhang van deze onderdelen.

Gildewandeling: Bomen van de binnenstad

Gildegids Han Davidse, tevens bomenkenner, leidt u op vrijdag 9 augustus langs zeker 25 bijzondere boomsoorten in de Utrechtse binnenstad. En vaak zijn de bomen ook nog oud, hoog en dik. Of ze ruiken lekker. We lopen langs singel en werven, over pleinen en door hofjes. Kom mee bomen! De wandeling begint om 14.00 uur.

De boom is een lust voor de ogen. Dat zag Eva in het Paradijs al. Een boom is niet alleen oogstrelend maar ook een prikkel voor alle zintuigen. Snuif ’es aan een blad van de amberboom: welriekende gomhars; loop eens langs een pluimes: parfum komt je tegemoet.

Beter maar niet ruiken aan gevallen noten van de ginkgo (zweetvoeten) of het blad van de hemelboom (bedorven pindakaas). Maar de geschiedenis van deze Oost-Aziatische bomen is boeiend.


Inlichtingen en aanmelden

U kunt inlichtingen krijgen en zich voor deze wandeling aanmelden op werkdagen tussen

14 en 16 uur op telefoon 030 234 3252, via e-mail: post@gildeutrecht.nl (met vermelding van uw telefoonnummer), of via de website: www.gildeutrecht.nl. De plaats van vertrek hoort u bij aanmelding. Kosten: € 8 p.p., € 4 voor kinderen beneden 12 jaar of U-pashouders.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden