Zondag 15 december 2019

VRIJE TIJD CarillonFestijn 2019 in Woerden

WOERDEN > Op vrijdag 6 en zaterdag 7 september a.s. organiseert Stichting Carillon Woerden een spektakel bij de Petrustoren met het carillon in de toren en het "reizend carillon". Een compact en verrijdbaar klokkenspel dat wordt opgesteld op het bordes vóór de ingang van de toren. De carillons worden bespeeld door vaste beiaardier Henk Verhoef en door Mathieu Polak en Dick Klomp, die ook regelmatig in Woerden spelen. Voor dit CarillonFestijn zijn Gijsbert Kok en Wim Ruessink als gastbeiaardiers uitgenodigd.

Henk Verhoef 25 jaar beiaardier in Woerden

Het CarillonFestijn is georganiseerd ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van beiaardier Henk Verhoef als stadsbeiaardier in Woerden. Hij heeft in die 25 jaar globaal ongeveer 1000 keer de toren beklommen om achter het klavier de klokken over Woerden te laten klinken. Daarom worden die dag niet alleen de klokken, maar wordt ook de vaste bespeler nadrukkelijk in beeld gebracht. Het CarillonFestijn is tevens bedoeld om het carillon en de carillonbespelingen als cultureel erfgoed weer eens anders dan anders voor het voetlicht brengen.

Programma

Het CarillonFestijn begint met een nazomeravondconcert door stadsbeiaardier van den Haag Gijsbert Kok op vrijdag 6 september om 20.00 uur met als thema: "Een muzikale wereldreis in zomerse sferen".

Gijsbert Kok is tijdens de bespeling te zien op een beeldscherm dat beneden vóór de toren opgesteld wordt.

Het programma op zaterdag 7 september bestaat uit een aantal korte optredens, tussen 11.00 en 16.30 uur. De carillons zijn dan niet alleen solo te horen, maar gaan ook optredens begeleiden van de slagwerkgroep en saxofoonensemble Supersax van Het Klooster en het koor Rhythm & Friends. Ook het draaiorgel van Reijer Baas, dat wekelijks in Woerden te horen is, gaat met het reizend carillon samenspelen. Wim Ruessink, beiaardier in Winterswijk en Groenlo, sluit dit bijzondere programma af met klassieke en bekende nummers uit The Great American Songbook, begeleid met piano, accordeon, percussie en gitaar.

Carillonduet

Heel bijzonder en misschien wel uniek is de bespeling van beide carillons tegelijk in een "carillonduet" door drie beiaardiers: Henk Verhoef, Dick Klomp en Mathieu Polak. Eén beiaardier in de toren en twee vierhandig op het reizend carillon. Zij spelen o.a. de première van de "Woerden Suite", een compositie die Mathieu Polak speciaal voor deze gelegenheid geschreven heeft.

Van dichtbij een carillon bekijken en zien hoe het bespeeld wordt, solo of samen met andere instrumenten? Genieten van veel bekend repertoire door de ensembles en het koor? Een carillon en een draaiorgel naast elkaar zien staan en horen spelen? Een uniek carillonduet op het torencarillon en het reizend carillon meebeleven?

Dat kan allemaal op zaterdag 7 september vanaf 11.00 uur bij de Petrustoren!

Gedetailleerde informatie over het programma en de musici is te vinden op de website van Carillon Woerden: www.carillonwoerden.nl

Tijdens het CarillonFestijn zijn programmafolders beschikbaar

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden