Zondag 20 oktober 2019

VRIJE TIJD Nacht van de Utrechtse Geschiedenis

UTRECHT > Op zaterdag 12 oktober vieren we de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. Duik in het verleden van Utrecht tijdens een boordevol avond- en nachtprogramma met lezingen, talkshows, (VR) tours, muziek, exposities, theater en debat. Het thema van deze editie is Zij Hij Wij. Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen? Tijdens de Nacht gaan we op zoek naar alternatieve visies op bestaande verhalen en presenteren we de nieuwste inzichten over de geschiedenis van de stad.

Het programma vindt plaats op drie locaties: het Stadhuis, Het Utrechts Archief en het Centraal Museum. Vanuit deze locaties vertrekken nachtwandelingen met gidsen van Gilde Utrecht en excursies naar de Romeinse muur en naar het hoofdgebouw van de Kameren van Maria van Pallaes.

Hoogleraar Beatrice de Graaf vertelt over de turbulente jaren van de Napoleontische bezetting. In de talkshow Zij/hij, zei hij?! gaan we in gesprek over gendervooroordelen in geschiedenisonderzoek. Conservator Stadsgeschiedenis René de Kam praat je bij over de onstuimige levensloop van Kanaleneiland en Hoog Catharijne in de expositie Dromen in Beton. Tentoonstellingsmakers van het Utrechts Archief tonen hun favoriete objecten in de pas geopende expositie Utrecht begint hier. Stadsarcheologen presenteren je de mooiste topvondsten van het afgelopen jaar. Gewapend met een VR-bril beleef je een Romeins fort van binnenuit. PechaKucha Night Utrecht zet twaalf jonge Utrechtse makers en avonturiers op het podium die verknocht zijn aan geschiedenis en erfgoed. En natuurlijk zetten we de Utrechtse canon op scherp in het debat Canon onder vuur.

Het volledige programma vind je hier.

Partners

Initiatiefnemer van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis is Historische Vereniging Oud-Utrecht. Het programma is gemaakt met de hoofdpartners Het Utrechts Archief, Universiteit Utrecht, het Centraal Museum en afdeling Erfgoed Gemeente Utrecht. Overige programmapartners zijn Museum Catharijneconvent, Gilde Utrecht, DOMUnder, Volksbuurtmuseum, Pecha Kucha Night Utrecht, Aluin, Landschap Erfgoed Utrecht, Spoorwegmuseum, Utrechts Geveltekenfonds, Museum Speelklok en Utrechts Monumentenfonds.

Kaartverkoop en prijzen

Tickets € 15,- | U-pas-houders en studenten (op vertoon van U-pas of collegekaart): € 7,50 Tickets zijn alleen online verkrijgbaar.

www.nachtvandeutrechtsegeschiedenis.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden