Maandag 14 oktober 2019

VRIJE TIJD Bibliotheek AVV laat ouderen genieten van de Kunst van het Voorlezen

STICHTSE VECHT > Vrijdag 4 oktober werd tijdens de Nationale Voorleeslunch voorgelezen aan ouderen onder het genot van koffie met iets lekkers, dat aangeboden was door de plaatselijke Jumbo supermarkten. In ’t Nieuwe Kampje in Loenen en in de Aa en De Twijg in Breukelen las een aantal enthousiaste vrijwilligers voor, waaronder leerlingen van Broklede (Breukelen) en leerlingen van de Graaf Florisschool (Loenen) en leden van de Bibliotheek, maar ook de Fysiotherapeut (Loenen). Ouderen in zowel ’t Nieuwe Kampje als in de AA genoten hier zichtbaar van. In Loenen was na het voorlezen ook nog live gitaarmuziek.

Op deze dag wil de Bibliotheek AVV laten zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen. En omdat de activiteit samenviel met Werelddierendag werden natuurlijk ook dierenverhalen voorgelezen van o.a. Toon Tellegen en A.M.G. Schmidt, maar ook het speciaal voor deze dag geschreven verhaal van Maarten Spanjer kwam aan bod. De leerlingen van Graaf Florisschool had zelf geschreven verhalen meegebracht. Met de organisatie van deze voorleessessie benadrukt de Bibliotheek AVV haar belangrijke rol in het sociale domein.

De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek, het Literatuurmuseum en de Vereniging Openbare Bibliotheken.

De Bibliotheek AVV werkte dit jaar samen met: Zorggroep de Vechtstreek, Fysiotherapie FysioBB,

Jumbo Breukelen en Loenen, Stam Chocolaterie in Breukelen, scholengemeenschap Broklede, Bs. Graaf Florisschool.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden