Foto: Politie Landelijke Eenheid
Foto: Politie Landelijke Eenheid Politie Landelijke Eenheid

Video Oproep burgemeester Stichtse Vecht : meld drugslabs

Nieuws

KOCKENGEN > Burgemeester Ap Reinders roept inwoners op zich te melden als ze vermoedens of verdenkingen hebben over drugslabs, zoals vorige week is ontdekt in Kockengen.

In Stichtse Vecht zijn al diverse informatiebijeenkomsten geweest, ook voor ondernemers en agrariërs in het buitengebied, over ondermijning, zoals grote hennepplantages en drugslaboratoriums. Aanpak van deze vorm van criminaliteit staat hoog op de lijst van lokale bestuurders en bij de aanpak is de hulp van inwoners onontbeerlijk. 'Ik begrijp dat dit eng kan zijn, maar het kan ook anoniem', aldus de burgemeester. 'Ondermijning vraagt continu aandacht. Daarom is het van belang dat inwoners alert zijn om ons helpen dit aan te pakken.' Burgemeester Ap Reinders vindt het drugslab in de gemeente onacceptabel. 'Ik heb daarom besloten de schuur per direct te sluiten om de openbare orde en veiligheid in en rond het pand te herstellen. Dit moet een duidelijk signaal zijn naar diegenen, die zich bezighouden met dit soort praktijken.' De politie had vorige week aan de Wagendijk in Kockengen in een schuur bijna 10.000 liter chemisch afval van de productie van synthetische drugs aangetroffen.

Kennelijk is in het verleden in de schuur een laboratorium voor de productie van amfetaminepasta geweest. De 75-jarige bewoner van de woning waar de schuur bij hoorde, is aangehouden.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid kwamen de locatie op het spoor tijdens het lopend onderzoek naar de productie van amfetamine in een lab in een pand in Overberg.

Oproep burgemeester

Je kunt maar één keer nee zeggen!

Veel ondernemingen hebben grote financiële problemen door de coronacrisis. Daarom is het juist nu voor criminelen interessant om in de bedrijven te investeren. De grote contante geldstromen die bijvoorbeeld in de horeca normaal zijn, maken het mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken te faciliteren. Ze bieden ondernemers in nood een ‘reddingsplan’ met snel contant geld, wat aantrekkelijk lijkt, maar je loopt een groot risico als er vervolgens dit soort illegale activiteiten in jouw zaak plaatsvinden.

Juridisch aansprakelijk

Zo kun je juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in jouw pand of onder de vlag van jouw onderneming gepleegd worden. Je pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging. Bedenk altijd: je kunt maar één keer nee zeggen!

Wat moet je doen?

Komen er mensen ongevraagd jouw zaak binnen of nemen ze telefonisch contact met je op?

Noteer kentekens of telefoonnummer en onthoud bij een fysiek bezoek hoe de mensen eruitzienVraag rond bij ondernemers in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?Overleg met de wijkagent. Wil je gaan samenwerken met een investeerder of jouw bedrijf verkopen? Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Wijs een ‘te mooi’ aanbod duidelijk af en maak duidelijk dat je geen zaken doet met degene die het aanbiedt.Lees de kleine lettertjes, waar teken je precies voor?Accepteer nooit contante betalingen.Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie.Is de investeerder een bedrijf? Vraag bij de Kamer van Koophandel gegevens op of kijk of het bedrijf een website heeft. De overheid heeft verschillende steunmaatregelen voor ondernemers. Wees terughoudend met het inschakelen van tussenpersonen die je tegen betaling of onduidelijke voorwaarden helpen bij het regelen van deze steun.Vraag bij de gemeente en het UWV na wat er voor jou mogelijk is. Voor een overzicht van de steunmaatregelen kijk je op de websitepagina van de Rijksoverheid.

En als je het niet vertrouwt?

Zie je verdachte situaties in jouw omgeving, herken je de signalen die worden beschreven of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij:

Politie (de wijkagent): via 0900 88 44 of (bij spoed) 112M

eld Misdaad Anoniem: via 0800 70 00 of meldmisdaadanoniem.nl

Gemeente Stichtse Vecht: via de website


Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws