Het parkeerterrein bij de hockeyvelden kent veel overlast.
Het parkeerterrein bij de hockeyvelden kent veel overlast.

Lachgasverbod op drie plekken in Maarssen en Maarssenbroek op de grens met Utrecht

Nieuws

MAARSSEN > De gemeente maakt ernst met de aanpak van de problemen en de overlast door het gebruik van lachgas.

De procedures zijn nu afgerond met een hele uitgebreide onderbouwing en er is een selectie gemaakt.  ’De locaties die naar voren komen uit het onderzoek concentreren zich voornamelijk op gebieden die grenzen aan de gemeente Utrecht en zijn verschillend van aard en omvang, maar de overlast is structureel’, aldus een toelichting van de gemeente.  ’Op basis van het onderzoek en eerder genoemde criteria zijn wij voornemens drie gebieden in Stichtse Vecht aan te wijzen. 

1. Parkeerplaats Maarsseveense plassen De Maarsseveense plassen hebben in algemeenheid een grote(re) aantrekkingskracht op jongeren en is derhalve een bekende ontmoetingsplaats. De aldaar gelegen parkeerplaats biedt een eenvoudig te bereiken locatie van waaruit men in een eigen voertuig anoniem lachgas kan gebruiken. Intensivering van de surveillance heeft tot op heden nog niet tot vermindering van overlast geleidt.

 2. Oud-Zuilen, Op Buuren, VV Maarssen en MHV Uit het onderzoek is gebleken dat Oud-Zuilen, Op Buuren VV Maarssen en MHV allemaal hotspots betreffen waar de overlast door lachgas(gebruik) substantieel is. Teneinde het waterbedeffect te voorkomen worden deze vier locaties samengevoegd tot één lachgasgebiedsverbod. Temeer omdat de locaties ook (in)direct grenzen aan een lachgasverbodsgebied van de gemeente Utrecht. 

3. Voetbalvereniging OSM’75 Ook deze locatie blijkt een hotspot voor overlastmeldingen met betrekking tot lachgas. Van beide parkeerplaatsen zijn er overlastmeldingen bekend. De buurt ervaart in algemene zin overlast (het gebied) rondom voetbalvereniging OSM’75. Deze omgeving is uitermate geschikt om anoniem, veelal met een personenauto, op locatie lachgas te gebruiken. 

 Ter voorbereiding op de invoering van de gebiedsgebonden lachgasverboden wordt een implementatie- en communicatie aanpak uitgewerkt. Er dient draagvlak voor de maatregel onder direct betrokkenen te worden gecreëerd, de gebieden moeten ter plaatse worden geduid en afgebakend en er moet een handhavingsstrategie worden opgesteld voor zowel politie als boa’s. Het streven is om uiterlijk ultimo juni 2022 gebieden te hebben aangewezen en geëffectueerd waarop handhavend opgetreden kan worden. 

Om de effectiviteit van de maatregel te toetsen worden de gebiedsgebonden lachgasverboden na één jaar geëvalueerd. Onderdeel van deze evaluatie zijn in ieder geval het aantal overlastmeldingen bij deze locaties, het aantal processen-verbaal, het optreden van een mogelijk waterbedeffect van de maatregel en de relatie tot het landelijke lachgasverbod dat thans in de maak is

Afbeelding
Nieuwe elektrische Fietsboot Vechtstreek in de vaart genomen Nieuws
Afbeelding
Lintjesregen in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harry Potter-tweeling James en Oliver Phelps aanwezig tijdens exclusieve Heroes Dutch Comic Con preview night Evenement
Afbeelding
Lintjesregen 2024 in Woerden Nieuws
Afbeelding
22 miljoen voor woningen Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard Nieuws
Afbeelding
Woonadviseur helpt Utrechtse 55plussers bij passend wonen Nieuws
Cover van het boek.
Deel 4 van Toen & Nu Utrecht is uit Vrije tijd
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over het toekomstbeeld Nedereindse Park Gemeente
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws