Afbeelding

‘Speeltuinbende’ brengt behoefte kinderen in kaart, te beginnen bij De Albatros in Vleuterweide

Nieuws

Door Roberto Cancian

VLEUTERWEIDE > Buurtspeeltuin de Albatros Vleuterweide wil een inclusieve speeltuin zijn voor de hele buurt. Voor de herinrichting van de speeltuin krijgt De Albatros ondersteuning van De ‘Speeltuinbende’, een groep kinderen die meedenkt over het activiteitenaanbod van de speeltuin. 

‘Onze stichting gaat graag met deze groep kinderen aan de slag om te zorgen dat activiteiten in onze speeltuinen aansluiten bij de behoefte van de kinderen’, geeft Esther van der Tak aan. Zij is werkzaam als pedagogisch medewerker bij twee gemeentelijke speeltuinen in Vleuterweide en De Meern. ‘Hoe mooi om via ‘Speeltuinbende’ kinderen mede-eigenaar te maken van deze fantastische plekken in de wijk.’ Via de ‘Speeltuinbende’ wil Stichting SUB kinderen de kans geven om mee te beslissen welke activiteiten er worden aangeboden. ‘De kinderen zijn straks onderdeel van de speeltuin en van het team dat hier werkzaam is. De stem van ieder kind willen we laten horen, waarbij iedereen welkom is. Wij vinden het supertof wanneer we kinderen met toegankelijkheidsproblematiek kunnen betrekken bij de ‘Speeltuinbende’ om zo het samen spelen te stimuleren.’ De ‘Speeltuinbende’ zal uit maximaal 25 kinderen bestaan die vanuit hun eigen talenten werken. ‘Samen met de medewerkers en stagiaires zullen zij invulling geven aan activiteiten. 

Op dit moment zijn er twaalf kinderen bij betrokken maar er is plek voor meer kinderen. ‘Begin juni vonden na schooltijd de eerste activiteiten plaats om te werken aan ‘groepsvorming middels een leuke weerbaarheidstraining. Daarin leerden de kinderen grenzen stellen, doelen stellen met als uitgangspunt het thema dat wie je bent, dat dit goed genoeg is. Stichting SUB en haar speeltuinlocatie De Albatros, is uitgekozen om inclusief te gaan. ‘Daar zijn we zeer trots op. We zien ook weer veel kinderen en ouders naar de speeltuin komen na een tijd dat het minder mogelijk was. Wij zijn naast een speeltuin een sociale plek in de wijk.’ De laagdrempeligheid werpt al jaren zijn vruchten af. ‘Bij de training kwam er vorige week een jongen kijken. Een beetje stil keek hij toe waarna een ander kind vroeg of hij mee wilde doen. De kinderen sloegen bij de training een plankje door waarna ze een doel mochten benoemen. Dat deed die jongen uiteindelijk ook. Hij nam een flyer mee naar huis, heeft overlegd met zijn ouders en is nu ook bij de ‘Speeltuinbende’. 

Door pure aandacht te geven, zie je kinderen groeien. Het is goed om te vragen wat de kinderen nodig hebben.’ Dat levert bij de herinrichting al veel moois op. Zo komt er een groot schip, een brede hangmat en een rolstoelvriendelijke brug. ‘Daarbij kijken wij vooral naar de mogelijkheden om ieder kind leuk en veilig te laten spelen. De komende weken gaat de herinrichting van start. Tegelijkertijd gaan we met de kinderen aan de slag door een programma van activiteiten te organiseren en zo toe te werken naar de heropening van de speeltuin. Voor meer info; esther@sub-vdm.nl

Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
In de computergestuurde wasstraat
Nog zeeën van tijd, toch? Gezien: Zaterdag 13 april In de Schakel, Vleuten.. Lezersnieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws