Afbeelding
Foto's Bas Kaligis/RaceXpress.nl')

Kockengense karter Jens Treur (14) pakt prestigieuze titel in het DKM: “Het was erg close”

Sport

KOCKENGEN > Groot Nederlands succes in het sterk bezette en hoog aangeschreven Duitse Kart kampioenschap (DKM). De 14-jarige Jens Treur uit Kockengen pakte na een thriller op Prokart Raceland in Wackersdorf de titel in de junior-klasse. In de eindstand zat er maar drie punten tussen de nummer 1 en 2. Met zijn titel komt de karter van het PDB Racing Team in een mooi rijtje kampioenen met onder meer F1-coureurs Nico Hulkenberg, Sebastian Vettel en Nyck de Vries. Ook zij wonnen ooit de junior-titel in het Deutsche Kart Meistershaft. 

“Het was erg close”, zo kijkt Jens terug op het slotweekend in Wackersdorf. “De concurrentie zat niet stil en het verschil was miniem. In de eerste finale was ik snel en kwam ik ook als eerste over de finish, maar door een klikbumper viel ik terug naar P4. In de tweede race crashte ik bij de start. Gelukkig kon ik dat resultaat schrappen en toch de titel pakken. De nummer 2 Tom Kalender uit Duitsland kreeg ook een straf, omdat hij mijn teamgenootje Jason Bralic van de baan had gereden. Kalender en ik zaten heel dicht bij elkaar, maar ik heb de meeste races gewonnen.” 

Jens kan terugkijken op een topjaar. “Ik heb een goed jaar achter de rug. Op de laatste race na heb ik iedere race in de top 5 gereden. Ik ben tweedejaars junior, heb meer ervaring en kan in de regen ook goed uit de voeten. De regen ligt me goed. Twee races waren dit jaar erg goed: Kerpen en Ampfing. Daar heb ik goede punten gescoord en de basis voor de titel gelegd. De DKM-race in Kerpen ging lekker. De heats verliepen goed en die won ik. In de eerste finale stond de motor te rijk en daar werd ik vijfde en tweede. De mooiste race van dit jaar was de race in Ampfing. Ik heb daar echt goed gereden. In de heats pakte ik de winst door een inhaalactie in de laatste chicane. Toen kwamen de finales en die gingen super. In beide finales heb ik alle rondjes aan kop gelegen. Door die twee zeges heb ik goede zaken in het kampioenschap gedaan.” 

De DJKM-kampioen komt met een Falcon-chassis uit voor het PDB Racing Team van Peter en Nick de Bruijn. Jens is zeer te spreken over de progressie die hij dit jaar heeft geboekt. “We hebben veel stappen gemaakt. Falcon is pas net met deze kart begonnen. We hebben veel uit moeten zoeken en via Willemjan Keijzer hebben we info uit de fabriek gekregen. Iedereen bij het team werkt heel hard en daarom hebben ze deze titel meer dan verdiend. Het geeft een heel goed gevoel dat ik kampioen ben geworden. Op Wackersdorf heb ik ook nog een Sim Kart Race gewonnen, dus we kunnen met een heel goed gevoel naar volgend seizoen.” 

Vader Jan Treur was vooral trots op zijn zoon en het team. Vroeger sleutelde hij nog voor Jens, maar nu ze vaak in het buitenland racen, heeft Jan iets terug geschaald. Hij heeft het ook druk met zijn bouwbedrijf en heeft de begeleiding en het sleutelen overgedragen aan Ribert Kuijpers. “Het was nagelbijten, maar het kampioenschap in de OK-Junior is de kers op de taart. In de eerste finale werd hij door een straf teruggezet van P1 naar P4, maar zijn concurrent kreeg ook een straf. In de tweede race deed Kalender dat weer en weer kreeg hij een straf. Uiteindelijk was Jens de kampioen en konden we champagne spuiten. Je moet altijd sportief blijven en dit kampioenschap is echt heel mooi, prachtig! Coureurs als Nyck de Vries, Sebastian Vettel en Hulkenberg hebben hier gewonnen. De naam van Jens staat nu in dat rijtje en dit jaar is het 60-jarig jubileum van de DKM, dus hij heeft een bijzondere titel gewonnen.” 

Jens sluit het seizoen komende maand af met het WK IAME in Le Mans. Daar komt hij uit in de X30 Senior.  Jens Treur wordt ondersteund door zijn sponsor Bouwbedrijf Kockengen en wil de volgende personen bedanken. “Ik wil graag mijn vader en moeder bedanken, Ribert Kuijpers, Peter en Nick de Bruijn, Willemjan Keijzer en Jur. Daarnaast is ook mijn school Kalsbeek College in Woerden fantastisch. Ze weten dat ik mijn sport op topniveau beoefen en denken heel goed mee. Dat is super geregeld.” 

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws