Afbeelding

Uiterlijk Woerdense Pieten gaat mee met de tijdgeest, in 2024 alleen nog roetveegpieten

Nieuws

WOERDEN > Op initiatief van de gemeente zijn er in de gemeente Woerden afspraken gemaakt over het uiterlijk van de Pieten tijdens de Sinterklaasintocht. Met de organisaties die de intochten in Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld organiseren is afgesproken dat na 2023 alleen nog roetveegpieten aan de intochten deelnemen.

Meegaan met de tijd

Het uitgangspunt is om een Sinterklaasfeest te organiseren voor alle kinderen in Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld. Dit vraagt erom dat wordt stilgestaan bij de rol en het uiterlijk van Piet. En dat ervoor gezorgd wordt dat de Woerdense Pieten meegaan met de tijd. De sinterklaascomités hebben deze verandering in de gemeente Woerden al in gang gezet. In Harmelen is deze in 2019 ingezet en doen sinds 2021 alleen maar roetveegpieten mee aan de intocht. Ook in Kamerik en Zegveld zijn er geen helemaal zwarte Pieten meer. Bij de intocht in Woerden is dit jaar zeker 60% van de Pieten een roetveegpiet.

Burgemeester Victor Molkenboer: “De afgelopen jaren is steeds duidelijker geworden dat een roetveegpiet veel beter past bij een Sinterklaasfeest waar alle kinderen zich fijn en veilig bij voelen. Ik ben daarom blij dat de Sinterklaascomités ons initiatief steunen. Voor de komende weken hebben zij weer allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Ik hoop dat heel veel kinderen daarvan gaan genieten.

Reacties Sinterklaascomités

Woerden: “We willen een Sinterklaasfeest organiseren vóór alle kinderen van Woerden. Daarom hebben we natuurlijk oog voor de maatschappelijke discussie over het uiterlijk van Piet. De verandering die we doormaken naar een hele intocht met roetveegpieten heeft tijd nodig. Die nemen we, om ervoor te zorgen dat het Sinterklaasfeest in Woerden voor iedereen een feest blijft.”

Harmelen: “In Harmelen hebben we vorig jaar voor het eerst een intocht zonder Zwarte Pieten georganiseerd. Dat was een groot succes. Voor de kinderen is het vooral belangrijk dat de intocht feestelijk is en dat er genoeg pepernoten zijn. Daar heb je geen Zwarte Pieten voor nodig.”

Kamerik: “’We vieren in Kamerik het Sinterklaasfeest voor iedereen. Daarom zien we in de basis graag leuke, gezellige en verschillende soorten roetveegpieten en volgen we daarmee ook de maatschappelijke tendens. Ook begrijpen we onze vrijwilligers en de redenen om vaker door de schoorsteen te willen gaan en blijven we hierover in gesprek. We zetten ons in voor een leuk en gezellig Sinterklaasfeest voor de kinderen in Kamerik en de Kanis.”

Zegveld: “De viering in Zegveld is kleinschalig, met dit jaar een bont gezelschap Pieten. Ook wij gaan met de tijd mee. Het is handig dat we hier voor de hele gemeente één lijn in trekken. Dat schept duidelijkheid.

Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws
Afbeelding
Fit en gezellig; 3 wandelgroepen in Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Lions Vleuten koken voor bewoners van ZOMO Vrije tijd
Monique Becking van Platvorm Vrij Parkeren overhandigt 1200e poster aan CDA-fractie
CDA Utrecht steunt Platform Vrij Parkeren Nieuws
Afbeelding
Kindertriathlon Leidsche Rijn zoekt vrijwilligers Sport
Afbeelding
Denk mee over wonen in Utrecht, nu en in de toekomst Nieuws
Afbeelding
Utrecht op zoek naar extra plekken voor asielzoekers door Spreidingswet Nieuws
Afbeelding
Winnaars 1e Doublette toernooi Henk Koet en Frans de Wilde. Sport
Gezellig samen lunchen met gasten van de zonnebloem Harmelen
Gezellig uitje Zonnebloem Harmelen naar tuincentrum Intratuin Lezersnieuws
Afbeelding
Onderzoek naar meer groen, voorzieningen en woningen aan Graadt van Roggenweg Nieuws
De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht maakt kans op landskampioenschap
Vijfde finale in drie jaar voor volleybalsters De Hollandse Pot Enzo VV Utrecht Sport
Afbeelding
Afvallen met injecties: doorbraak op het gebied van gewichtsverlies Ondernemend