Afbeelding
Provincie Utrecht

Informatieavond TenneT moet hoogspanningsstation Breukelen-Kortijk uitbreiden

Nieuws

BREUKELEN > De overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energie gaat sneller dan gedacht. De toenemende vraag naar en aanbod van (duurzame) energie kan ons huidige elektriciteitsnet in de provincie Utrecht niet aan. Om problemen zoals uitval van elektriciteit te voorkomen kunnen we niet anders dan het elektriciteitsnet uitbreiden. Een heel belangrijke schakel is het hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk.

Waarom is uitbreiding van het hoogspanningsstation nodig?

Het bestaande hoogspanningsnet gebruiken we nu maximaal. Dat geldt ook voor de provincie Utrecht. Daardoor kunnen we geen bedrijven, woningen en zonneparken meer aansluiten op het hoogspanningsnet. Om dit op te lossen is het belangrijk dat wij de komende jaren het elektriciteitsnetwerk aanpassen om meer ruimte te maken op het net. De uitbreiding van het hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk is hier onderdeel van. Dat is ook nodig om in de toekomst de zekerheid van elektriciteit voor iedereen in de provincie te kunnen garanderen.

Waar komt de uitbreiding van het station?

Het hoogspanningsstation krijgt drie nieuwe transformatoren en extra ‘velden’. Hiervoor hebben we extra grond nodig. We onderzoeken vier mogelijke locaties. Uit de eerste resultaten lijkt uitbreiden van het huidige station de meest kansrijke oplossing. Op 13 april 2023 is er tussen 19 en 21 uur een inloopavond in de van der Valk in Breukelen. Tijdens deze avond wordt het plan, de mogelijke locaties en de procedure verder toegelicht.

Tot 1 mei 2023 heeft iedereen de mogelijkheid alternatieve locaties aan te rijken. Die worden dan meegenomen in de uiteindelijke afweging. In mei wordt het besluit voor de locatie genomen. Ook de mogelijkheden voor de inrichting van het gebied rond het station (landschappelijke inpassing) onderzoeken we nog verder.

Wat is de rol van de provincie Utrecht?

De provincie Utrecht zorgt voor de planologische uitbreiding. Om de uitbreiding uit te kunnen voeren moet het bestemmingsplan aangepast worden. Hiervoor stelt de provincie Utrecht een provinciaal inpassingsplan op. Op 5 april 2023 is dit voornemen gepubliceerd. 

 

U kunt uw vragen ook stellen tijdens de informatieavond op 13 april, tussen 19 en 21 uur in het Van der Valk hotel in Breukelen.

Cover van het boek.
Deel 4 van Toen & Nu Utrecht is uit Vrije tijd
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over het toekomstbeeld Nedereindse Park Gemeente
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws