Afbeelding

Herdenken en vieren in Bibliotheek Neude op 4 en 5 mei

Lezersnieuws

UTRECHT > Op 4 mei is het Dodenherdenking en op 5 mei Bevrijdingsdag. Ook in Bibliotheek Neude wordt herdacht en gevierd samen met het Bevrijdingsfestival. Bezoekers kunnen luisteren naar verhalen, een documentaire bekijken of mee wandelen.

 

Ode aan Truus van Lier en Wolter Heukels

Regisseur Edith Wegman maakte de korte documentaire ‘Zij bleef niet aan de kant staan, een ode aan Truus van Lier’. Gratis te zien in Laboratorium Bibliotheek Neude op 4 mei om 13.00 en 17.00 uur. Edith Wegman houdt vooraf een inleiding.

Wolter Heukels woonde in het voormalige postkantoor aan de Neude - nu de bibliotheek - hij werkte als opzichter bij de PTT. Zijn kleindochters vertellen over zijn verzetswerk. Onderdeel van het programma Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. Op 4 mei om 14.00, 15.00 en 16.00 uur in de Grote Hal Bibliotheek Neude.

Theater na de Dam met de voorstelling VRIJE VAL over de strijd voor vrijheid. Gespeeld door jongeren én ouderen. Een stuk om na te denken over het thema vrijheid toen & nu. In Theater Bibliotheek Utrecht op 4 mei om 17.30 en om 20.30 uur, toegang €5,-

Tekenen, luisteren, wandelen en eten
Op 5 mei is er een gevarieerd programma in samenwerking met Bevrijdingsfestival Utrecht. Tussen 13.00 en 17.00 uur kunnen kinderen vanaf 3 jaar elk half uur luisteren naar het verhaal ‘Coco kan het’ van. Daarna maken ze samen één grote tekening. Loes Riphagen, illustrator van het prentenboek, maakte al een begin.

Voor de hele familie vanaf 8 jaar is er een familielezing. Niels van Miltenburg, filosoof bij de Universiteit Utrecht, gaat in gesprek over vrijheid en keuzes. In Theater Bibliotheek Neude, van 13.30 – 14.45 uur, gratis toegang.

Veteranen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan onze vrijheid. Vandaag de dag zetten militairen zich nog steeds wereldwijd in voor vrede, veiligheid en vrijheid. Op Bevrijdingsdag staan we hierbij stil. Tijdens de Veteranenlezing maak je kennis met een echte veteraan en luister je naar een bijzonder verhaal. In Theater Bibliotheek Neude om 15.00 uur, gratis toegang.

Tijdens de Vrijheidswandeling leer je meer over de geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar zijn er twee versies, een korte van 2 km en een lange wandeling van 6 km, met of zonder gids. Na afloop gaan wandelaars met elkaar in gesprek over vrijheid bij een kopje Vrijheidssoep.  

En verder maakten Utrechtse leerlingen ‘Vrije Kunst?’, rond het thema vrijheid en HKU studenten de installatie ‘Ongelijkwaardigheid’. Hoogt in Bieb Neude vertoont speciale films rond het thema vrijheid.

Het volledige programma is te vinden op bibliotheekutrecht.nl/vrijheid.

Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Ondernemend
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Nieuws
Afbeelding
Buurtagenda's een succes, ook in Terwijde Nieuws