Afbeelding

Start campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ in regio Utrecht

Nieuws

REGIO > GGD regio Utrecht, gemeenten en zorg- en welzijnsorganisaties slaan de handen ineen om iedereen in de regio Utrecht inzicht te geven wat je zelf kan doen om dementie te voorkomen. Op 22 mei start in de regio Utrecht de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’. De kick-off vindt plaats in het Plus Café in Nieuwegein.

 

Tot 30% van de gevallen van dementie te voorkomen

De campagne loopt van 22 mei tot en met eind november in de hele provincie Utrecht en is gebaseerd op drie leefstijladviezen: Blijf nieuwsgierig (heb een doel: een hobby, iets leren, een eigen tuintje)Eet gezond (veel groente en fruit, olijfolie, rook niet)Beweeg regelmatig (ga wandelen of zwemmen, blijf bezig) Dementie is niet te genezen en er is ook nog geen medicijn voor. Proberen dementie te voorkomen is de beste optie die we hebben. Door gezonder te leven verklein je de kans deze ziekte te ontwikkelen. Wie de kans op veel ernstige chronische ziekten wil verkleinen kan daar het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen.

 Aftrap in Nieuwegein

De aftrap van de campagne vindt plaats in Nieuwegein tijdens het Plus Café op de Tweede Verdieping. Wethouder Marieke Schouten en Directeur van GGDrU Carola Koper geven deze middag het officiële startschot voor de campagne. Carola Koper: “Veel mensen weten dat gezond leven belangrijk is voor je hart en bloedvaten, maar dat het ook geldt voor je hersenen is minder bekend. Daar willen we met deze campagne verandering in brengen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat tot 30% van de gevallen van dementie te voorkomen is door een gezonde leefstijl.”

Dementie: één van de grote vraagstukken voor de komende jaren

Mariëtte Pennarts is als GGD-bestuurslid actief betrokken bij het thema Langer Gezond Zelfstandig, tevens is zij wethouder in Woerden. Zij benadrukt de noodzaak van een gezonde leefstijl: “Dementie is één van de grote vraagstukken voor de komende jaren, waar we ons nu al op moeten voorbereiden. Dit kan door mensen wegwijs te maken in welke ondersteuning er is en vrijwilligers te trainen om dementie te herkennen en mensen te helpen. Daarnaast moeten we ons richten op het aanpakken van de risicofactoren, zoals: roken, weinig bewegen, diabetes, een hoge bloeddruk, weinig mentale uitdaging, depressie en sterk overgewicht. Dat is waar deze campagne zich op richt.”

Doe je ook mee?

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken met de campagne, is het belangrijk dat deze op zo veel mogelijk plekken te zien is: bij de huisarts, in de bibliotheek, bij de sportvereniging, in het buurthuis enzovoort. Iedereen kan zich daarom aanmelden als ‘vriend’ van We zijn zelf het medicijn. Vrienden ontvangen van GGDrU de digitale campagnematerialen zoals posters, een bericht voor sociale media, animaties voor schermen in bijvoorbeeld de wachtkamer en flyers is verschillende talen.

Meld je aan via het formulier: https://vragenlijst.ggdru.nl/?f=0nn86ucy6x

Meer informatie

Meer informatie over de campagne en activiteiten in de regio kun je vinden op: www.wezijnzelfhetmedicijn.nl/regio-utrecht.

Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws