Afbeelding
NMU

16 Utrechtse Energieboswachters opgeleid om natuurbelang te bewaken bij zon- en windparken!

Nieuws

REGIO > Op een feestelijke bijeenkomst in Utrecht ontvingen gisteravond 16 Utrechters hun Energieboswachter-certificaat. Sinds april volgden zij de Training Energieboswachter, georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). Gisteren werd die afgerond met de eindpresentaties van hun praktijkopdracht. Als burgerexperts staan de Energieboswachters nu in startblokken om in hun omgeving het natuurbelang te bewaken bij wind- of zonneparken. Deze Utrechters waren niet de enigen die dit certificaat ontvingen: in acht provincies ontvingen woensdagavond 7 juni zo’n 140 mensen hun Energieboswachter-certificaat tegelijkertijd.  

 

Energieboswachter Training 

De Energieboswachter Training werd in 2021 ontwikkeld en gestart in Noord-Brabant, en werd vorig jaar voor het eerst ook in Utrecht georganiseerd. Het succes van de training en het enthousiasme bij veel Energieboswachters leidde tot een opschaling naar acht provincies en een nog grotere groep deelnemers. Landelijk zijn er nu door de Natuur en Milieufederaties zo’n 230 Energieboswachters opgeleid. Het zijn o.a. leden van lokale natuurgroepen en energiecoöperaties, die de energietransitie én de natuur belangrijk vinden. Deze training, die begin april startte, heeft hen toegerust met de nodige kennis en kunde. De Energieboswachters kunnen conceptplannen voor wind en zon beoordelen op ecologische kwaliteit en deze plannen verbeteren. 

 

Natuurinclusieve energietransitie 

De Energieboswachters zijn belangrijk in de context van de huidige energietransitie, die doorgezet moet worden om de klimaatdoelen te halen. Wind- en zonneparken op land zijn daarbij onmisbaar. De inpassing van die energieprojecten levert risico’s, maar ook kansen op voor de natuur. Om die kansen te grijpen is een zorgvuldig ontwerpproces belangrijk, waarbij gebiedskennis ten volle wordt benut. De Energieboswachters vervullen deze rol. Niet alleen met hun eigen kennis, maar ook met het netwerk waar ze deel van uitmaken. Wil je meer weten over de energieboswachters of andere activiteiten, ga naar: https://www.natuurenmilieufederaties.nl/project/Energieboswachter/  

Laura Smid, projectleider Energieboswachters bij NMU: “Het is prachtig om te zien hoeveel mensen zich vrijwillig inzetten voor een natuurinclusieve energietransitie!” 

Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws