Initiatiefnemers Leroy Lucas en Migaisa Poeketi van Comité 30 juni/ 1 juli Utrecht, burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Linda Voortman
Initiatiefnemers Leroy Lucas en Migaisa Poeketi van Comité 30 juni/ 1 juli Utrecht, burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Linda Voortman ArtPictures

Utrecht onthult slavernijmonument in Griftpark

Nieuws

UTRECHT > Op vrijdagmiddag 30 juni, tijdens de Keti Koti herdenking, is het monument van Vlucht en Verzet onthuld in het Griftpark. Het monument staat symbool voor het trans-Atlantisch slavernijverleden van Utrecht. Het Griftpark is jaarlijks de centrale plek voor de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van Nederland.

Leroy Lucas (initiatiefnemer): In dit monument zien we dat niks van waarde makkelijk komt. Ook dit monument kwam niet makkelijk, wat nog meer haar waarde benadrukt. Als we vrijheid waardevol vinden zullen we hier altijd voor moeten strijden om deze te behouden. Laat het monument een herinnering zijn aan de kracht van de tot slaaf gemaakte voorouders en een inspiratie voor een gelijkwaardige toekomst.’

Wethouder Linda Voortman (diversiteit en inclusie): ‘Ik ben ontzettend trots op wat we samen met de initiatiefnemers voor elkaar hebben gekregen. Dat we hiermee ruimte maken voor een geluid dat in de stad eerder geen ruimte kreeg. Het monument vergroot het historische besef over ons trans-Atlantische slavernijverleden en nodigt uit tot gesprek. Zo wordt Utrecht echt een stad voor iedereen.’

De herdenking startte met een plengoffer, waren er diverse optredens en toespraken. Burgemeester Sharon Dijksma hield een toespraak ter gelegenheid van de onthulling. Lees de toespraak hier  terug. Ook werden er kransen gelegd namens nazaten, namens het Comité 30 juni/1 juli, het Utrechtse stadsbestuur, staatssecretaris Maarten van Ooijen namens het kabinet en Linda Nooitmeer namens het NiNsee.

Van Vlucht en Verzet

Het monument van Vlucht en Verzet is ontworpen door kunstenaar patricia kaersenhout. Het monument bevat veel symboliek en maakt de rauwe geschiedenis van het slavernijverleden letterlijk zichtbaar. De vorm van het monument is een driehoek, die verwijst naar de driehoekshandel tussen Europa, Afrika en Amerika. Bovenop het ontwerp zijn figuren uit een Afrikaanse legende te zien, die aan slavernij ontsnappen door een magische tocht terug over de oceaan. In hun haar zijn ‘cornrows/kwikwiba’ gevlochten, waarmee tot slaaf gemaakten vroeger hun vluchtroutes uit de plantages communiceerden. Er zijn openingen met exact dezelfde afmetingen van een plek van een tot slaaf gemaakte op de slavenschepen. Onder het monument zijn 20.000 kaurischelpen verborgen, de prijs voor een tot slaaf gemaakte. Via een QR-code zijn er verschillende verhalen van vlucht en verzet te beluisteren en is er uitleg over het monument. Meer informatie over het slavernijmonument is hier te vinden.

1 juli: Keti Koti festival

Na de herdenking van 30 juni vieren we samen de afschaffing van de slavernij, vrijheid en onze gezamenlijke toekomst tijdens het allereerste Keti Koti festival in het Griftpark op 1 juli. Het programma start om 14.30 uur met een plengoffer door Gina Avans, daarna verzorgt wethouder Linda Voortman een korte speech. Er zijn (kinder)workshops, vele food en non-food stands en muziek. Kijk voor meer informatie en programma op www.ketikoti030.nl. 

Werken aan dialoog

Een goede dialoog draagt bij aan bewustwording en kennis over het slavernijverleden en de doorwerking hiervan en past ook in onze brede aanpak voor een inclusieve stad. Een stad waarin geen ruimte is voor racisme, uitsluiting en polarisatie. Ook komend jaar zet de gemeente dat proces door, daarom stelt de gemeente komend jaar 125.000 euro beschikbaar voor activiteiten die hieraan bijdragen.

Onderzoek en excuses

Eerder maakte burgemeester Sharon Dijksma namens het college van Utrecht al excuses voor de rol van hun voorgangers in het koloniale en slavernijverleden van de stad. Utrecht was nauw verbonden met de koloniale handel en slavernij en profiteerde van de opbrengsten, bleek uit het onderzoek Slavernij en de stad Utrecht (door Nancy Jouwe, Matthijs Kuipers en Remco Raben) dat in opdracht van de gemeente Utrecht werd uitgevoerd. Verschillende lagen van de Utrechtse bevolking hebben aangezet tot, investeerden in en verdienden geld aan slavernij in Amerika, Afrika en Azië.

Meer informatie over het koloniale en slavernijverleden van de stad Utrecht is te vinden op www.utrecht.nl/slavernijverleden. Meer informatie over Comité 30 juni/ 1 juli Utrecht is te vinden op www.ketikoti030.nl.

Afbeelding
Kringloopwinkel De Sirkel krijgt kans op Circulair ambachtscentrum bij nieuw afvalstation. Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws