Afbeelding

Criminaliteit De Ronde Venen in eerste halfjaar licht gedaald

Nieuws

REGIO > De criminaliteit in De Ronde Venen is in het eerste halfjaar van 2023 licht gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Met name het aantal woning- en bedrijfsinbraken nam sterk af. De daling van de criminaliteit in De Ronde Venen met 5 procent steekt positief af tegenover de ontwikkeling van de cijfers in de regio Midden-Nederland. Daarin nam de criminaliteit toe met 4 procent.

Dat blijkt uit een overzicht van het aantal geregistreerde misdrijven over de eerste zes maanden in De Ronde Venen en de regio Midden Nederland. De regio Midden-Nederland bestaat uit gemeenten in de provincie Utrecht plus Gooi- en Vechtstreek en Flevoland. Uit de cijfers blijkt dat het aantal misdrijven in de eerste helft van het jaar in De Ronde Venen opnieuw zijn gedaald. Werden in het eerste halfjaar van 2020 nog 682 misdrijven genoteerd, in de eerste zes maanden van 2023 is dat gedaald naar 586.

Woninginbraken

Met name het aantal woningbraken (zowel pogingen als geslaagde) namen met 60 procent sterk af. ,,Een goede ontwikkeling’’, vindt burgemeester Divendal. ,,Maar we moeten alert blijven. Woninginbraak heeft een grote impact op de slachtoffers en het is een moeilijk aan te pakken vorm van criminaliteit. We wonen in een grote gemeente en de kans dat de politie een inbreker op heterdaad aanhoudt is daardoor klein. De ogen en oren, bijvoorbeeld van Burgernet-deelnemers, èn 1-1-2-meldingen van inwoners blijven daarom hard nodig. Meldingen leiden vaak tot succesvolle aanhoudingen van verdachten én veroordelingen.’’ Aanmelden voor Burgernet kan via www.burgernet.nl

Autokraken, overlast jeugd en vernielingen

Uit de cijfers van het eerste halfjaar blijkt dat het aantal autokraken is toegenomen. Het gaat hier vaak om mobiele bendes die het land afstruinen en op willekeurige plekken hun slag slaan. Zo werd Mijdrecht de afgelopen maanden opgeschrikt door inbrekers die het hadden voorzien op onderdelen van auto’s, met name van het merk Mercedes. Het aantal meldingen over overlast van jeugd nam af afgelopen periode. Het daalde van 106 (eerste helft 2022) naar 91 (eerste helft dit jaar). Ook het aantal meldingen over vernielingen daalde van 54 naar 42.

Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
In de computergestuurde wasstraat
Nog zeeën van tijd, toch? Gezien: Zaterdag 13 april In de Schakel, Vleuten.. Lezersnieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd