Afbeelding

Overtredende vrachtauto’s die over Utrechtse werfkelders rijden deze winter automatisch beboet

Nieuws

UTRECHT > Utrecht plaatst vanaf 23 oktober 19 kentekencamera’s in de binnenstad. Dit is een extra maatregel om het vrachtautoverbod te handhaven. Vrachtauto’s mogen namelijk niet over de eeuwenoude werfkelders onder de straat rijden, om te voorkomen dat deze schade oplopen. Met de kentekencamera’s worden overtredende vrachtauto’s automatisch beboet. Uiterlijk in december zijn de camera’s operationeel.

Boetes met kentekencamera’s

De kentekencamera’s worden opgehangen bij de ingangen van vrachtautoverboden in het wervengebied. Vrachtauto’s mogen hier op dit moment al niet rijden. De camera’s worden vanaf 23 oktober geplaatst. Na een testfase zijn uiterlijk in december alle camera’s operationeel. De ingangsdatum wordt twee weken van tevoren aangegeven met borden op straat. Naast de automatische boete van € 110,- blijven, net als nu al gebeurt, handhavers met weegapparatuur regelmatig controleren of voertuigen niet te zwaar zijn. Deze boetes kunnen oplopen tot meer dan € 1000,-.

Beschermen van Utrechts erfgoed

Rachel Streefland, wethouder Werven en Erfgoed: “Als je over de Utrechtse grachten rijdt, rijd je over de daken van eeuwenoude werfkelders. Zware voertuigen kunnen deze beschadigen. Daarom gelden verkeersmaatregelen in het wervengebied: er is een vrachtautoverbod en voertuigen mogen niet te zwaar, te breed of te lang zijn. Helaas blijkt uit tellingen en meldingen dat sommige chauffeurs zich niet aan deze verkeersregels houden. Elk te zwaar voertuig dat over straten met middeleeuwse werfkelders rijdt, is er één te veel. De kentekencamera’s zijn een extra maatregel waarmee overtreders van het vrachtautoverbod automatisch een boete krijgen, om zo het Utrechtse wervengebied te beschermen en te kunnen behouden.” Hulpdiensten hebben vrijstelling van alle verkeersmaatregelen en hebben altijd toegang tot locaties in de binnenstad. 

Hoe de camera’s werken

De kentekencamera’s (ook wel bekend als ANPR-camera’s: Automatic Number Plate Recognition) maken foto-opnames van kentekens van alle motorvoertuigen die er rijden en combineren dat met de voertuiggegevens bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) op. Als het om een vrachtauto (voertuigcategorie N2 en N3) gaat, krijgt deze automatisch een boete van €110,-. Foto’s en gegevens van alle kentekens van andere voertuigen dan vrachtauto’s worden gewist. Het gaat daarbij om dezelfde soort camera’s als die nu worden gebruikt bij de milieuzone: er worden geen foto’s gemaakt van personen, het systeem voldoet aan de privacywetgeving en is niet schadelijk voor mens of dier.

Op deze plekken komen kentekencamera’s

Gemeente Utrecht plaatst in totaal 19 nieuwe kentekencamera’s in de binnenstad. Op het kaartje is te zien waar deze komen. De afgelopen weken heeft gemeente Utrecht met omwonenden gesproken over deze locaties. Op basis daarvan is nog één locatie aangepast.

Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws