default
default Gemeente Utrecht

Domtoren stijgt uit de steigers

Nieuws

UTRECHT > De Domtoren trekt langzaam haar jasje uit en wordt steeds meer zichtbaar. De komende dagen wordt het laatste deel van de steiger rondom de lantaarn, het bovenste deel van de Domtoren, verwijderd. Daarmee zit het moeilijkste deel van de restauratie erop. Dat moment wordt gevierd met een speciaal concert op de beiaard van de Domtoren op maandag 25 maart om 14.00 uur, met een mix van Utrechtse liedjes.

Als de laatste steiger wordt verwijderd, is de Domtoren weer voor de bovenste 40 meter zichtbaar. Dat is ruim een derde van de toren. De lantaarn is het deel met het meest gedetailleerde beeldhouwwerk van de toren, met bijvoorbeeld de waterspuwers en de pinakels rondom de torenspits. In de lantaarn zitten nog steeds stenen delen verwerkt die al sinds het begin in de Domtoren zitten, dus bijna 700 jaar. Dat is extra bijzonder omdat de lantaarn ook het deel is dat het meeste te lijden heeft onder de weersinvloeden. Hierdoor was aan de lantaarn het moeilijkste restauratiewerk nodig.

Wethouder Dennis de Vries (vastgoed) kijkt uit naar het moment: “De lantaarn is een bijzonder deel van de Domtoren. Niet alleen om het prachtige beeldhouwwerk dat met veel aandacht in ere is hersteld. Dit is het eerste stukje dat Utrechters zien. Dat puntje waar je naar zoekt als je door de stad fietst of thuis komt van vakantie. Dat we dat nu weer terug hebben is natuurlijk het vieren waard!”

Het concert begint op 25 maart om 14.00 uur. Malgosia Fiebig, stadsbeiaardier van Utrecht, speelt Utrechtse liedjes zoals ‘Stedelied van Utrecht’, ‘De eenzame toren’, ‘Als ik boven op de Dom sta’, klassieke muziekstukken en popliedjes, waaronder ‘Simply the best’ van Tina Turner.  

Naderend einde restauratie

De restauratie gaat verder. Tijdens de restauratie wordt van boven naar beneden gewerkt, waardoor de steiger de komende maanden steeds verder zakt. In totaal wordt meer dan 440.000 kilo aan steigerwerk en planken afgebroken. De toren is en blijft gedurende de restauratie open voor bezoekers, die tijdens rondleidingen de resultaten van de restauratie al goed kunnen zien. Naar verwachting is de Domtoren gerestaureerd en uit de steigers aan het einde van de zomer van 2024.

Restmateriaal

Materiaal dat tijdens de restauratie vrijkomt wordt via het project ‘Van Dom tot steengoed’ op een duurzame en circulaire manier herbestemd. Dit project is een samenwerking tussen Utrecht Marketing, de Stichting Utrechts EigenDom, Brokkenmákers en de gemeente Utrecht. Naast het duurzame en circulaire motief, is het doel om gelden te werven voor bijzondere restauratieonderdelen, waaronder de realisatie van de aanlichting van de toren. Meer informatie hierover is te vinden op www.vandomtotsteengoed.nl.

Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws