Afbeelding
Bas van Setten

Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie

Nieuws

UTRECHT > Hoe groen, inclusief en eerlijk ondernemen Utrechtse bedrijven? Vandaag presenteert de gemeente Utrecht de eerste Utrechtse Nieuwe Economie Index (Utrechtse NEx), waarmee in kaart is gebracht hoe Utrechtse bedrijven zich inspannen op onderwerpen als biodiversiteit, circulaire economie en inclusief ondernemen. De gemeente Utrecht is de eerste gemeente in Nederland met een NEx-meting en rapportage.

Wethouder Susanne Schilderman (Economische Zaken): “Ik ben heel trots dat Utrecht als eerste gemeente in Nederland deze meting heeft laten uitvoeren. We gaan jaarlijks de Utrechtse NEx publiceren en dat gaat ons scherp houden. Net als veel ondernemers willen we als stad toe naar een economie die rekening houdt met de grenzen van onze planeet. Dankzij de Utrechtse NEx weten we waar we nu staan, waar de kansen liggen en waar we nog extra stappen moeten zetten.”

De Utrechtse NEx is een lokale doorvertaling van de Nieuwe Economie Index (NEx), het cijfer dat MVO Nederland jaarlijks toekent aan de duurzaamheid van de economie. De NEx maakt dit streven meetbaar en legt economieën langs de meetlat op zeven thema’s: biodiversiteit, circulaire economie, echte prijzen, groene energie, inclusief ondernemen, nieuwe rijkdom (bijvoorbeeld gezondheid, welzijn, tevredenheid) en transparante ketens. 

Wouter Scheepens (interim directeur-bestuurder van MVO Nederland): “Al vijf jaar brengt MVO Nederland de duurzaamheid van de Nederlandse economie in kaart via de Nieuwe Economie Index. Deze ontwikkelden we destijds omdat we merkten dat er behoefte was aan een onafhankelijk meetinstrument. Bovendien vormen de zeven thema’s een goed uitgangspunt voor de duurzaamheidsagenda van bedrijven en organisaties. Dat de gemeente Utrecht nu als eerste gemeente in Nederland gaat werken met de Nieuwe Economie Index is natuurlijk fantastisch nieuws. Laten we hopen dat er snel meer gemeenten volgen.”

Uit de vandaag gepubliceerde NEx blijkt - onder andere - dat 35 procent van de Utrechtse ondernemingen bezig is met het meten van de impact van hun bedrijfsactiviteiten op het klimaat en dat bijna 22 procent bezig is met het verbeteren van de biodiversiteit. Ook blijkt dat bij de vijftig grootste Utrechtse werkgevers 34 procent van de bestuurders vrouw is en dat 12 procent van de Utrechtse organisaties het afgelopen jaar informatie heeft gedeeld over hun toeleveringsketens. De NEx geeft ook weer hoe het gaat met de energiezuinigheid van Utrechtse gebouwen. Het aantal gebouwen zonder woonbestemming dat een energielabel A tot en met C heeft is bijvoorbeeld tussen 2008 en 2022 bijna verdubbeld (van 44 procent naar 83 procent). Hoe de trend is op alle onderwerpen zal volgend jaar blijken bij de tweede rapportage.

Deze Utrechtse NEx vormt een belangrijk onderdeel van de strategische economische koers van de gemeente Utrecht. De gemeente Utrecht is met ondernemers continu in gesprek hoe ze verder op weg geholpen kunnen worden in de transitie naar deze nieuwe economie. Zo onderzoekt de gemeente of de thema’s uit de NEx concreter kunnen worden toegepast in de stad, bijvoorbeeld als criterium bij subsidies vanuit economische zaken. 

De hele Rapportage Utrechtse Nieuwe Economie Index is hier te vinden.

Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws