Dinsdag 17 september 2019

VRIJE TIJD Gildewandeling Utrecht Hofjes en steegjes, grachten en werven

UTRECHT > Wandel mee op dinsdag 23 juli vanaf 14.00 uur door de verscholen hofjes vol flora en met oude bomen, vaak te bereiken via nauwe steegjes. Ook hoort u het ontstaan van de grachten en de geschiedenis van de wereldberoemde werven van onze mooie stad.

Utrecht kende in de Middeleeuwen meer dan twintig kloosters. Dit is de reden waarom de oude binnenstad nog zoveel binnentuinen en hofjes heeft. Velen zijn behouden gebleven en zijn een rustpunt voor wandelaars. Maar waar ligt nu al dit moois? Gildegids Corrie van Leusden neemt u mee naar deze verscholen plekken.


Gildewandeling: Kloosters en Zorg

Op woensdag 24 juli kunt u met gildegids Lex de Wever wandelen langs (voormalige) kloosters. De wandeling start om 11.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.

De destijds 25 kloosters die de Utrechtse binnenstad telde, leverden diverse vormen van (zieken)zorg. We staan bij enkele voormalige kloosters stil, ieder met hun specifieke verhaal. Vermoedelijke start bij het Catharijne Convent en eindigend in het Utrechts Archief. Misschien is er tijd ook aandacht te geven aan de zorg voor het onderwijs.

Gilderondleiding Architectuur in het begin van de twintigste eeuw

In de jaren tussen ongeveer 1900 en de eerste wereldoorlog zijn er een paar geheel nieuw bouwstijlen ontstaan. Tijdens deze wandeling zal rondleider Rien Stein van Gilde Utrecht u een aantal markante gebouwen uit deze periode laten zien en er iets over vertellen.

De bekendste bouwstijl uit deze tijd is natuurlijk de Jugendstil, en natuurlijk zal deze ook ter sprake komen, maar deze stijl heeft maar tot de eerste Wereldoorlog bestaan, daarna kwamen er geheel andere bouwstijlen, we hoeven alleen de naam van Rietveld maar te noemen.

Deze boeiende wandeling zal plaatsvinden vanaf 19.30 op woensdagavond 24 juli.

Gildewandeling: Vermaak in Utrecht.

Op vrijdag 26 juli kunt u een wandeling maken langs plekken waar Utrechters door de eeuwen heen uitgingen. De wandeling start om 11.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.

Waar gingen Utrechters uit in het verleden? Van de kermis op het Vreeburg tot het nieuwe muziekcentrum. Welke muziek hoorde je in de werfkelders, waar werd er gespijbeld van school en welke invloed heeft nachtclub Limburgia gehad op de eetcultuur in onze stad.

Loop met Gilderondleider Theo van Vliet mee door uw eigen verleden en natuurlijk is er ook ruimte voor uw eigen verhalen.Gildewandeling:

Gilderondleiding Wat maakt Utrecht Uniek?

Op vrijdag 26 juli om 11 uur neemt gidegids Bart Seidel U graag anderhalf uur mee langs werven, werfkelders en consoles.

Overal ter wereld zijn beroemde grachtensteden. Werven, werfkelders en consoles vind je alleen in Utrecht. Ben U benieuwd hoe ze zijn ontstaan? Ga dan mee op ontdekkingstocht! Tijdens de wandeling vertellen we over stadsrechten, handel, over stegen, hofjes en trappen: een leuke en leerzame wandeling!

Aanmelden en kosten

U kunt inlichtingen krijgen en zich voor deze wandeling aanmelden op werkdagen tussen

14 en 16 uur op telefoon 030 234 3252, via e-mail: post@gildeutrecht.nl (met vermelding van uw telefoonnummer), of via de website: www.gildeutrecht.nl. De plaats van vertrek hoort u bij aanmelding. Kosten: € 8 p.p., € 4 voor kinderen beneden 12 jaar en U-pashouders.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden