Maandag 23 september 2019

VRIJE TIJD Gildewandeling Tussen Oudaen en Weerdpoort

UTRECHT > Op dinsdag 20 augustus kunt u met Gilderondleider Theo van Vliet een wandeling maken langs het Noordelijk deel van de Oudegracht. De wandeling start om 14.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.

Het Noordelijk deel van de oude Utrechtse binnenstad is vaak wat onderbelicht, maar ook hierover valt veel te vertellen. We volgen het oudste deel van de Oudegracht. Stadskasteel Oudaen, het oude Rutecks, hoe is het eigenlijk met de Hardebollenstraat, de Weerdpoort, waar woonde Trijn van Leemput en nog veel meer. En natuurlijk worden Utrechtse helden als Anton Geesink en de zusters Augustinessen niet vergeten.

Wandeling Gilde Utrecht: Proef de wijngeschiedenis van Utrecht!

Wandel op woensdagavond 21 augustus vanaf 19.30 uur mee met rondleider Gerrit Huisman, die u meeneemt langs de onbekende wijngeschiedenis van de stad en proef de wijnen die ooit rijkelijk langs de grachten vloeiden.

Dat Utrecht ook een heuse wijngeschiedenis heeft, is niet zo bekend. Toch vloeide “het kostelijk vocht” al eeuwen door Utrechtse kelen en werd de wijn gul geschonken. Hoor over de wijngebruiken van de Heren van de Kerk, verbaas u over de logistieke wonderen om wijn de stad in te krijgen, huiver bij een wijnmoord en leer hoe wijn van elitedrank tot een algemeen slokje werd. Onderweg dalen we af naar de kelders van het oudste wijnhuis van de stad voor koninklijke verhalen en om te proeven! We sluiten deze unieke wijnwandeling af op een andere verrassende plek met een wijnproeverij. We vragen voor deze proeverijen een toeslag van € 10.

Voor deze wandeling is een minimum aantal deelnemers van 15 vereist.


Gildewandeling: Tussen Singel en Spoor

Op vrijdag 23 augustus kunt u met gildegids Ton Verhagen wandelen door Hoogh Boulandt. De wandeling start om 11.00 uur en duurt anderhalf uur.

In de voorbije eeuwen is dit gebied in gebruik steeds weer veranderd. Een aantal elementen en gebouwen zijn daarvan nog zichtbaar. Sommige (o.a. de Inktpot) zijn rijksmonument geworden. En meest recentelijk zijn daar diverse kunstwerken aan toegevoegd. Een klein stukje vergeten Utrecht, omgeven door allerlei grote werken, komt tot leven.

Gilde Utrecht: Waterlinie-fietstocht zuid

We duiken in ons militair erfgoed op zaterdag 24 augustus van 12.30--16 uur met Gildegids Bert Groeneveld. Na een korte rondleiding op Fort Lunet I, fietsen we in de Nieuwe Hollandse Waterlinie richting de “Plofsluis” en eindigen op Lunet IV. U gaat met militaire blik naar het landschap kijken.

De samenhang tussen inundatiekanalen, forten, kazematten, groepsschuilplaatsen en andere restanten van deze unieke verdedigingslinie wordt duidelijk. Ook de voormalige commandobunker van de Bescherming Bevolking uit de Koude Oorlogsperiode wordt bezocht. Na afloop kunt u op eigen gelegenheid gebruik maken van de horeca op Fort Lunet IV.

Aanmelden en kosten

U kunt inlichtingen krijgen en zich voor deze wandelingen en fietstocht op werkdagen tussen 14.00 en 16.00 uur aanmelden op telefoon 030 234 3252, via e-mail: post@gildeutrecht.nl (met vermelding van uw telefoonnummer), of via de website: www.gildeutrecht.nl. De plaats van vertrek hoort u bij aanmelding.

De kosten voor de wandelingen zijn €8, pp, €4 voor kinderen beneden 12 jaar en personen met een U-pas. Voor de fietstocht zijn deze €14 pp, €8 voor kinderen beneden 12 jaar en personen met een U-pas.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden