Zaterdag 21 september 2019

VRIJE TIJD Gildewandeling Utrecht Ontstaan en geschiedenis van de wijk Zijdebalen

UTRECHT > Op dinsdag 27 augustus kunt u met de gildegidsen Joke v.d. Boogaard en Henk v. Hilten wandelen over het terrein van Zijdebalen. De wandeling start om 19.30 uur en duurt anderhalf uur.

Zijdebalen, eens een florerende industrie, gelegen aan de Vecht ter hoogte van de Zeedijk in onze stad. Tijdens de wandeling wordt uitleg gegeven over het ontstaan en de teloorgang van het bedrijf. Wereldschokkende details komen aan de orde, maar ook een verhaal over pracht en praal, dat in opdracht van de eigenaar, de fam. Van Mollem, is aangelegd. Naast deze verdwenen bedrijvigheid, besteden we ook aandacht aan nog recente bedrijvigheid, die ook verleden tijd is geworden; o.a. de Lubro fabriek. Vanuit de industrie komen we vanzelf bij de bestaande toestand, woningbouw.

Gildewandeling: Fort Blauwkapel

Rondleider Ton Viguurs neemt u op woensdag 28 augustus vanaf 19.30 uur mee over het fort en door het dorp. We gaan kijken hoe een vijand uit het oosten op afstand gehouden werd. Onteigenen was te duur, dus werd Fort Blauwkapel om de kern van het gelijknamige dorp heen gebouwd. Het fort is onderdeel van de unieke Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Behalve naar het militaire erfgoed en het verleden van het mooie dorp, kijken we ook naar het hedendaagse hergebruik op het fort. Met woningbouw, bedrijfsruimten en een recreatief deel, heeft het voormalige defensieterrein een nieuwe invulling gekregen.

Aanmelden en kosten

U kunt inlichtingen krijgen en zich voor deze wandeling op werkdagen tussen 14 en 16 uur aanmelden op telefoon 030 234 3252, via de e-mail: post@gildeutrecht.nl (onder vermelding van uw telefoonnummer) of via de website: www.gildeutrecht.nl. De plaats van vertrek hoort u bij aanmelding.

Kosten: €8 pp, €4 voor kinderen beneden 12 jaar of met een U-pas

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden