Donderdag 14 november 2019

VRIJE TIJD De kunst van het sterven Lezing Jan Geurtz en Ivana Ivkovic Buitenplaats Doornburgh

MAARSSEN > Buitenplaats Doornburgh presenteert op Allerzielen (2 november) een lezing van Jan Geurtz over de kunst van het sterven. Moeten we dood en veroudering beschouwen als iets dat we zo lang mogelijk moeten vermijden? Of kunnen wij ons niet beter toeleggen op ‘leren sterven’? Filosoof Ivana Ivkovic reageert op het verhaal van Geurtz en violiste Heleen Hulst geeft een bijzonder optreden. Deze lezing is een onderdeel van ENDLESS LIFE, een interdisciplinair programma van beeldende kunst en lezingen.

Tijdens Allerzielen, het traditionele feest waarop overledenen worden herdacht, ligt de focus van deze lezing op de eindigheid van het leven. Jan Geurtz is schrijver en wordt geïnspireerd door het Tibetaans boeddhisme. Hij deelt zijn visie op het leren sterven en omgaan met de dood. Wat is ‘ars moriendi’ (de kunst van het sterven) en wat kunnen we leren van andere tradities? Filosoof Ivana Ivkovic deelt haar eigen perspectief. Sinds het overlijden van haar vader denkt zij na over 'hoe te sterven'. Want hoewel sterven de enige echte zekerheid is in het leven lijkt, hebben we vaak geen idee hoe we hiermee om moeten gaan. Als intermezzo zal violist Heleen Hulst een stuk van Kaija Saariaho spelen. De moderatie is in handen van Maarten Keulemans (Volkskrant).

\

Tentoonstelling ENDLESS LIFE

Voorafgaand aan de lezing is het mogelijk om de tentoonstelling ENDLESS LIFE te bezoeken waarin verschillende kunstenaars reflecteren op het oneindige leven. Met werk van Isabelle Andriessen, Sander Breure & Witte Van Hulzen, Daan Couzijn, Robert Glas, Nathaniel Mellors (UK), Katja Novitskova (EE), Temra Pavlovic, Rustan Söderling (SWE), JCJ Vanderheyden en Hannes Wiedemann (DE). Daan Roosegaarde ontwierp een speciale opstelling van het interactieve landschap DUNE en LOTUS MODEL.

Restaurant

Na de lezing kunnen bezoekers aansluitend dineren. De chefs laten zich inspireren door ENDLESS LIFE in het bijzondere diner van restaurant DeZusters. www.dezusters.nl

Zaterdag 2 november

Ars Moriendi; de kunst van het sterven – lezing met Jan Geurtz en Ivana Ivkovic

Lezing 15.30 – 17.30 uur (inloop vanaf 15.00)

Prijs € 37,50 regulier/ € 17,50 student (inclusief bezoek tentoonstelling)

Aanmelden AUB voor 31 oktober per mail naar info@buitenplaatsdoornburgh.nl

Voertaal Nederlands

Locatie Buitenplaats Doornburgh, Diependaalsedijk 17, 36021 GH Maarssen

www.buitenplaatsdoornburgh.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden