Maandag 18 juni 2018

LEZERSNIEUWS Project op Niftarlake Van talent tot slotevenement

Door: Laurens van den Tempel

MAARSSENBROEK > Op maandag 30 januari begon het dan eindelijk, het talentenproject voor atheneum 4 op het Niftarlake College ging van start. Het twee dagen durende project op de school in Pauwenkamp in Maarssenbroek werd ingeleid door erkend talentenfluisteraar Luk Dewulf. Deze Vlaamse auteur en deskundige op het gebied van talenten hield een inspirerende speech over het onderwerp. Zo vertelde hij de leerlingen dat iedereen wel 12 tot 15 verschillende talenten heeft. Ook zei hij dat een talent volgens hem niet iets is waar je in uitblinkt, maar eerder iets dat compleet zonder moeite gaat en toch voldoening oplevert. Hij vindt het belangrijk dat andere scholen in de toekomst ook meer van dit soort projecten gaan organiseren, zodat leerlingen hun talenten kunnen vinden en ontwikkelen.

Dit laatste was dan ook het algemene doel van het project. De leerlingen uit atheneum 4 moesten namelijk niet alleen hun eigen talent ontdekken, maar ook de talenten van anderen. Om dit te bereiken hebben ze op de eerste dag vastgesteld wat voor talenten iedereen eigenlijk had. Tot mijn verbazing bleken alle 77 leerlingen een unieke combinatie van talenten te hebben. Dat bewijst maar weer dat iedereen uniek is en dat je elkaar nodig hebt.

En dat ze elkaar nodig hadden bleek pas echt op de tweede en tevens ook laatste dag van het project. Al vroeg in de ochtend kwamen de leerlingen en docenten bijeen in de aula van de school. Er heerste wat spanning en nieuwsgierigheid, want niemand wist wat het programma voor die dag was.

En toen werd alles duidelijk. De leerlingen kregen veertien pittige uitdagingen voorgeschoteld. Ze zouden in groepen worden verdeeld en kregen acht uur om een uitdaging uit te kiezen en te voltooien. Er zaten zeer originele uitdagingen tussen, zoals: ‘regel drie superauto’s voor op het schoolplein’ of ‘tover een lach op het gezicht van tien kinderen met een handicap’. Gelijk ging iedereen aan de slag. Tientallen e-mails werden verzonden en hier en daar werd er zelfs druk gebeld. Alle leerlingen werkten goed samen en bundelden hun talenten, soms zelfs onbewust. De uitdagingen waren dus een groot succes.

Als laatste was er nog een groot slotevenement georganiseerd. Ook onderwijswethouder Pieter de Groene was aanwezig en was onder de indruk van de prestaties. Op deze afsluitende avond in de aula van het Niftarlake College presenteerden de leerlingen filmpjes van het verloop van hun uitdagingen. Ook is er met een veiling geld opgehaald voor een stichting die gehandicapten verzorgt. Hier hebben we eerder op de dag ook al leerlingen rond zien lopen om een lach op het gezicht van de mensen daar te toveren. De veiling bracht een mooi bedrag op en de slotavond was zeer geslaagd. Dhr. Dewulf sloot de avond af met een prachtig slotwoord en toen zat het project er helaas al weer op.

Er zijn ongetwijfeld enorm veel nieuwe talenten naar boven komen drijven. Talenten waarvan leerlingen soms niet eens wisten dat ze die hadden. Iedereen heeft talent, alleen heeft nog niet iedereen het gevonden. En daarom hopen wij als leerlingen uit atheneum 4 van het Niftarlake College in de toekomst ook andere scholen te mogen inspireren om een talentenproject te organiseren voor hun leerlingen.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden