Nationale Dodenherdenking.
Domplein.
.
Nationale Dodenherdenking. Domplein. . Angeliek de Jonge

Herdenken & vieren: dit gebeurt er op 4,5 en 7 mei in Utrecht

Gemeente

 UTRECHT > 4,5 en 7 mei zijn belangrijke data in Utrecht. Het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking organiseert de herdenking op 4 mei, waarbij we alle oorlogsslachtoffers herdenken die sinds WOII zijn gevallen. Op 5 mei vieren we door de hele stad de Vrijheid, met o.a. Bevrijdingsfestival Utrecht in Park Transwijk en allerlei activiteiten in Bibliotheek Neude en TivoliVredenburg. 

Deze data kunnen niet zonder elkaar, en door de samenwerking tussen de twee organisaties wordt er een brug geslagen tussen herdenken en vieren. Wat veel mensen niet weten is dat de stad Utrecht zelf pas op 7 mei is bevrijd, en dat wordt op 7 mei feestelijk herdacht in het Hogelandsepark. 

4 mei - Herdenking bij de Dom

 Op zaterdag 4 mei staat Utrecht stil bij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds de Tweede Wereldoorlog. 19:20 uur Stille tocht v.a. Pieterskerkhof 20:00 uur Dodenherdenking op het Domplein 20:10 uur Kranslegging door burgemeester Sharon Dijksma samen met Jantien Verlaan-Das, de dochter van verzetsstrijder Henk Das 20:30 uur Optreden dichter Ingmar Heytze met zijn band Asfaltfeeën in de Domkerk 

5 mei - Bevrijdingsfestival Utrecht in Park Transwijk Op 5 mei viert Utrecht traditiegetrouw de vrijheid met Bevrijdingsfestival Utrecht in Park Transwijk. Met twee podia, een kinderfestival en een foodcourt kunnen bezoekers de hele middag en avond op het festival terecht. Op het Sena Performers Podium staan o.a. Claude, DeWolff, Bankzitters, Rolf Sanchez, Cho, YIN YIN, Fay, Zer00’s Heroes en The Cool Quest. Daarnaast kunnen bezoekers dansen bij het Vrijheidspodium met artiesten van BOKS Cultuurhuis, Stichting PANN en Stranded FM, is het speciaalbiercafé Kafe de Vrijheid weer geopend en kunnen bezoekers het gesprek aan gaan met goede doelen en maatschappelijke organisaties op het Plein van de Vrijheid.

 5 mei - Kinderfestival in Park Transwijk Op 5 mei is er in Park Transwijk ook een uitgebreid programma voor de allerkleinste festivalgangers. Bij de Kinderboerderij kunnen ze leren koorddansen of jongleren door Circus DIEDOM, genieten van de magic show van Niek & Guy, zich prachtig laten schminken door De Toverkist, zelf groene energie opwekken met Bikeflip en luisteren naar de liedjes van Lisa & Joost. 5 mei - Activiteiten in Bibliotheek Neude Park Transwijk is niet de enige plek waar je op 5 mei terecht kan. 

Bevrijdingsfestival Utrecht organiseert samen met een heleboel Utrechtse partners een uitgebreid programma in Bibliotheek Neude. Eet samen de Vrijheidssoep, maak een Vrijheidswandeling en leer meer over de geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog, volg een familielezing van het Nederlands Veteraneninstituut of een Masterclass over persvrijheid en democratie van Free Press Unlimited, bekijk bijzondere films van nieuwkomers en bezoek de expo van HKU-studenten. 5 mei - Vrijheidsmaaltijden in Utrecht Op 5 mei worden er in heel Nederland Vrijheidsmaaltijden georganiseerd, waarbij men met elkaar aan tafel gaat om verhalen te delen en samen vrijheid te vieren. De Vrijheidsmaaltijden vinden plaats in alle vormen en maten: van klein tot groot, van ontbijt, lunch of diner. In Utrecht zijn er o.a. vrijheidsmaaltijden in Bibliotheek Neude, op het Berlijnplein in Leidsche Rijn en bij Theater ZIMIHC. Alle vrijheidsmaaltijden zijn gratis. 

5 mei - Vrijheidscollege Live in TivoliVredenburg Inmiddels is de talkshow Vrijheidscolleges Live! in TivoliVredenburg een vaste waarde in Utrecht op 5 mei. Dit jaar gaan oud-politica Hedy d’Ancona, politiek commentator Devika Partiman en actrice Ayla Çekin Satijn met elkaar in gesprek over vrijheid en vrouwenrechten. De presentatie is in handen van schrijver en programmamaker Sophia Blyden.

5 mei - Officiële afterparty in TivoliVredenburg Festivalgangers die nog niet zijn uitgedanst kunnen vanaf 22:30 terecht in TivoliVredenburg (Ronda) voor de officiële afterparty, met niemand minder dan Nèna, Passion DEEZ en Tsepo achter de knoppen.

 7 mei - Feestelijke bijeenkomst bij Polar Bear Monument Op 7 mei vieren we de bevrijding van de stad Utrecht. Bij het Polar Bear monument in het Hogelandsepark is elk jaar een feestelijke plechtigheid waarbij gelijktijdig slachtoffers van Britse en Nederlandse strijdkrachten worden herdacht. Om 19:00 uur start de feestelijke bijeenkomst met toespraken en het plaatsen van bloemstukken.

LEIDSCHE RIJN  

Op 4 mei 2024 organiseert de Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn voor het negende achtereenvolgende jaar de dodenherdenking onder de perronkappen op het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum bij het 4 en 5 mei monument.

19.45
Verzamelen Berlijnplein. Harmonie Orkest Vleuten speelt.

19.55
Korte mededeling Bas Meijer, voorzitter Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn

20.00
Twee minuten stilte – taptoe – Wilhelmus

20.05
Kransleggingen

20.10
Sprekers

20.30
Bezoekers hangen bloemen bij het monument, waarna er de mogelijkheid is tot napraten bij restaurant Venster (terrein Raum)

5 mei

Op 5 mei vieren we op het Berlijnplein de vrijheid door met elkaar een lunch te eten en met elkaar in gesprek te gaan.
Komende editie is er ruimte voor ongeveer 250 gasten uit de wijk, die aan lange tafels plaats kunnen nemen, uitgebreide lunch voorgeschoteld krijgen en een programma met inhoud, inspiratie en muziek. Alle plaatsen zijn inmiddels bezet

DE MEERN

We staan stil bij de slachtoffers van oorlogsgeweld en bij het leed dat velen nog dagelijks overkomt. In ons vrije land willen we dit blijven herdenken. Elke medeburger wordt gevraagd onze Nederlandse driekleur tussen zonsopkomt en zonsondergang halfstok te hangen. 

19:00 HERDENKINGSBIJEENKOMST 

Herdenkingsbijeenkomst in de Mariakerk aan de Pastoor Boelenslaan 11.  19:35 stille tocht Vanaf het plein voor de Mariakerk een stille tocht naar het herdenkings- monument in het Prins Willem Alexander plantsoen en zal een korte toespraak gehouden worden door een leerling van de Driekoningenschool en een vertegenwoordiger van de Gemeente Utrecht. 20:00 twee minuten stilte Om 20:00 nemen we twee minuten stilte in acht. Daarna zullen namens de Gemeente Utrecht en de plaatselijke bevolking kransen en bloemen worden gelegd. Er is voor ieder die dat wenst gelegenheid bloemen bij het monument te leggen. De Bazuin en Scoutinggroep Rhenova verlenen medewerking bij deze ceremonie. Na aloop is er in De Schalm gelegenheid om deze bijeenkomst samen af te sluiten.

VLEUTEN

De jaarlijkse 4 mei-herdenking te Vleuten krijgt er dit jaar een ‘nieuw’ onderdeel bij. Het organiserend comité heeft in samenwerking met het Amadeus Lyceum ‘Dichter bij 4 mei’ opnieuw in het programma opgenomen. ‘Dichter bij 4 mei’ was tussen 1998 en 2020 een dichtwedstrijd voor jongeren tussen 13 en 19 jaar. De winnaars droegen hun gedicht voor tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam en tijdens herdenkingen in de voormalige kampen Westerbork, Amersfoort en Vught. Ook in Vleuten werden deze gedichten bij de herdenking voorgedragen.

De Oranjestichting Wilhelmina, verantwoordelijk voor de organisatie op 4 mei, heeft contact gezocht met het Amadeus Lyceum om ook jongeren in de middelbare schoolleeftijd actief te betrekken bij de herdenking. Dat gebeurt door het eerdere landelijke initiatief lokaal voort te zetten. In dit kader heeft één van de leerlingen van het Amadeus Lyceum, Julia van Uden uit Vleuten, speciaal voor de herdenking in Vleuten een gedicht geschreven. Zij draagt dit voor tijdens de komende Vleutense 4 mei herdenking. Het organiserend comité te Vleuten is zeer verheugd over de samenwerking met het Amadeus Lyceum. Het stimuleert jongeren om na te denken over vrede en veiligheid. En dat is belangrijker dan ooit. Tot voor kort leek oorlog voor de meeste van ons in afstand en tijd ver weg. Helaas is dat nu niet meer het geval. De plechtigheid te Vleuten begint om 19.50 uur met het verzamelen bij het verzetsmonument in het Dr. Schuurplantsoen (hoek Bottensteinweg – Pastoor Ohllaan). Voorafgaand aan deze plechtigheid is er een herdenkingsbijeenkomst in de Torenpleinkerk, deze bijeenkomst begint om 18.45 uur. Iedereen is van uitgenodigd om ook hierbij aanwezig te zijn. Na deze herdenkingsdienst lopen alle aanwezigen in een stille tocht richting het verzetsmonument, alwaar om acht uur twee minuten stilte in acht zal worden genomen en Julia van Uden haar gedicht voor zal lezen. De herdenking wordt verder ondersteund door Harmonie Orkest Vleuten en door de Seascout Groep Baracuda.

Afscheid van voorzitter Henny Smorenburg.
Succesvolle Algemene Ledenvergadering bij Onderling Verzekerd Ondernemend
Afbeelding
Nederland U17 bezoekt korfbalvereniging Fiducia Sport
Afbeelding
Boeren en tuinders overhandigen eerste spandoek aan de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding video over focusgebieden stad Utrecht
Zorgen in Stichtse Vecht over windmolens op Lage Weide, vragen PVV en Lokaal Liberaal Nieuws
default
Start bouw van de eerste 165 sociale huurwoningen in Cartesius in Utrecht Nieuws
Afbeelding
LEF makelaars ook actief in Maarssen(broek) Ondernemend
Afbeelding
Plan Natuurgebied Zuilen: meer natuur en biodiversiteit Nieuws
Poster Bel is het beest #belishetbeest
De volwassen toneelgroep van Sesar speelt de spraakmakende voorstelling: Bel is het beest.. Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht zet met betaald parkeren in op bewuster gebruik van P+R Breukelen. minder drukte op de wegen Nieuws
Afbeelding
Werkzaamheden nieuwe inrichting Amsterdamsestraatweg van start Nieuws
Afbeelding
Jongeren mogen meedenken met het waterschap Stichtse Rijnlanden Nieuws
Wijkentour Oud-Utrecht Lombok, Van molen tot moskee, 25 mei 2024
Wijkentours gaan weer van start: Lombok-tussen Molen en Moskee Lezersnieuws
Afbeelding
Loop 2 juni mee met de gezelligste Loop van Utrecht in Leidsche Rijn Sport
Afbeelding
Herinrichting tramhaltes Vaartsche Rijn-Utrecht Science Park Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws