Afbeelding

Alzheimer stoppen voor het gestart is

Nieuws

Door Roberto Cancian

VLEUTEN > Op maandag 17 april aanstaande geeft Prof. Dr. Wiesje van der Flier in Buurtcentrrum De Schakel in Vleuten om 14.30 uur een lezing over Alzheimer en de achtergrond daarvan. Prof. dr. Wiesje van der Flier (1975), neuropsycholoog en klinisch epidemioloog is wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam maar ook buurtbewoner. ‘Wij willen zoveel mogelijk Nederlanders betrekken bij het onderzoek naar Alzheimer. Er is nog geen medicijn dat de ziekte geneest, dat is één van de grootste uitdagingen. Het is een ziekte die erin sluipt, de hersenschade bouwt zich op.

Als we begrijpen hoe dat gebeurt, dan kunnen we ook proberen dat proces te stoppen voordat er dementie is.

Nadat ze in haar vrije tijd in De Schakel was, kwam het idee bij haar naar boven om op die locatie, dicht bij haar huis, een lezing te houden over Alzheimer. ‘Mijn dochter zit in het Leidsche Rijn Jeugdorkest en had in De Schakel een uitvoering. Ik bedacht me dat ze vast wel meer deden op deze locatie. Zo kwam ik in contact met Jan Bloemkolk, Sociaal Makelaar van DOCK.’ Prof. Dr. Wiesje van der Flier wil zoveel mogelijk mensen bereiken om het hele traject van risico op alzheimer tot aan dementie te begrijpen. ‘Dat doen we door zoveel mogelijk vragenlijsten te laten invullen door de mensen. Onderzoek doen we niet voor de ivoren toren maar door de mensen in de buurten te laten zien en te laten weten waar we naar op zoek zijn. Wat is er dan mooier om in mijn eigen wijk te beginnen’, zegt ze. Van der Flier voert het Amsterdam Dementia Cohort aan, een doorlopend geheugenpoli-cohort met meer dan 6.000 patiënten. ‘Het Amsterdam Dementia Cohort staat aan de basis van veel van het onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam. De belangrijkste lijnen van onderzoek zijn; op zoek naar de oorsprong, diagnose & prognose en interventie & preventie. Samen met Philip Scheltens schreef ze in 2015 het ‘Alzheimermysterie’. ‘Tijdens het leven is het heel lang niet te zien geweest, nu kan het wel door hersenvocht op te vangen of door het maken van een hersenscan. In de toekomst zelfs in het bloed.’ Prof. Dr. Van der Flier houdt zich vooral met onderzoek bezig. ‘We maken stappen in de diagnose en mensen kunnen zelf ook preventief stappen zetten door een gezonde leefstijl. Het gaat ons uiteindelijk allemaal aan. Is het niet voor jezelf dan wel voor mensen in je omgeving. 

Iedereen kent wel iemand die er mee te maken heeft of heeft gehad.’ Aandachtspunten om Alzheimer te herkennen noemt Prof. Dr. Wiesje van der Flier dan op. ‘Hoe staat het ervoor met het geheugen? Met de taal en met de snelheid van handelen? Wordt daar achteruitgang geconstateerd? Het kunnen ook visuele beperkingen zijn, dat je minder gaat zien. Je denkt aan vergeetachtigheid maar de signalen zijn veel breder. Doordat we steeds meer weten is er vooruitgang om het eerder te constateren. Zo kunnen we in de toekomst eerder ingrijpen. Ik vertel de mensen er graag over tijdens de lezing.

Maandag 17 april 2023 om 14.30 uur - Buurtcentrum De Schakel Vleuten

©Ilse Schuurmans
Informatiebijeenkomst Moderne Literatuur van leesclub Senia Lezersnieuws
Afbeelding
IJsselsteinse deel doorfietsroute Utrecht - IJsselstein geopend Nieuws
Afbeelding
Vlag op het dak in de Herenstraat in Breukelen Ondernemend
Afbeelding
Utrechtse gemeenteraad stemt in met invoer betaald parkeren, ook in Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens Nieuws
Afbeelding
Resultaten grootschalige controle garageboxen in Utrecht Overvecht, explosieven voor plofkraken gevonden Nieuws
Afbeelding
Woongroep Terwijde opent deuren op GemeenschappelijkWonenDag 2024 Lezersnieuws
.
Met concrete maatregelen gaan provincie, TenneT en Stedin volle stroomnet Utrecht te lijf Nieuws
Afbeelding
Voorlopig ontwerp vastgesteld voor veiliger en groener Donaudreef Nieuws
Chance to change
Wing of Love: investeren in jezelf is een geschenk aan jezelf Ondernemend
Afbeelding
Burgerschapslessen op de Kees Valkensteinschool in Utrechtse moskee Lezersnieuws
Afbeelding
Ondernemers met het oplossen netcongestie problematiek Energiehub kansrijk voor bedrijventerrein Mijdrecht Ondernemend
Afbeelding
Kunstenaar Marieke Ploeg plaatst beeld dat opgaat in de aarde langs wandelroute van Natuurmonumenten Lezersnieuws
Nog steeds voordeel bij zonnepanelen.
De voordelen van zonnepanelen op het dak met uitleg van verduurzamingsadviseur van Imbrego Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe elektrische Fietsboot Vechtstreek in de vaart genomen Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws