7-mei-viering bevrijding stad Utrecht.
Hogelandsepark, Biltstraat.
Foto Angeliek de Jonge
7-mei-viering bevrijding stad Utrecht. Hogelandsepark, Biltstraat. Foto Angeliek de Jonge Angeliek de Jonge

Viering bevrijding stad Utrecht op 7 mei met de Polar Bears

Nieuws

UTRECHT > Na een regenachtige Dodenherdenking vierde Utrecht in de avondzon de bevrijding van de stad Utrecht op 7 mei 1945. De ceremonie vond traditiegetrouw plaats bij de iconische ‘Polar Bear’ in het Hogelandsepark, aan het einde van de Biltstraat. Locoburgemeester van Utrecht Oost, Eva Oosters en Katja van As Luitenant ter Zee 1 (LD) van de Koninklijke Marine hielden een toespraak evenals Derek Williams, Chairman of The Royal British Legion Holland Branch. Een honderdtal mensen woonde de bijeenkomst bij.

Negenenzeventig jaar geleden trok het Britse 49-ste West-Riding Infanteriedivisie, de zogenaamde ‘Polar Bears’ de stad binnen om de bevrijding te bevestigen. De Polar Bears kwamen via de Biltstraat de stad Utrecht binnenrijden. Vandaar dat het standbeeld met zijn neus in oostelijke richting staat. De toespraak van Eva Oosters, stond in het teken van het behoud van onze vrijheid en het daaraan gekoppeld gevoel van veiligheid. Oosters: ‘Er zijn mensen die zich vanwege hun afkomst, geloof, geaardheid, of gender, niet meer veilig voelen. Ze citeerde daarbij Nelson Mandela: ‘Om vrij te zijn gaat het niet zozeer om los te komen van de kettingen waarmee je vast zit, maar om te leven op een manier die anderen respecteert en de vrijheid van anderen vergroot.’ De persoonlijke touch in de toespraak van Katja van As, Luitenant ter Zee 1 (LD) van de Koninklijke Marine, maakte duidelijk dat zij niet zomaar koos voor een carrière bij Defensie. Een verzets- en mariniers familiegeschiedenis in zowel Nederland als in het toenmalig Nederlands-Indië, droeg daaraan bij. Van As: “Pas veel later realiseerde ik me dat ik het van beide kanten in de familie meegekregen heb. Als nakomertje heb ik mijn vader niet meer actief dienend meegemaakt. Toch speelde ik wel telkens met mijn vaders marine-pet, die in de verkleedkoffer lag…”

Na plaatsing van bloemstukken bij het Polar Bear-monument vond onder begeleiding van de Koninklijke Brassband Utrecht het defilé van aanwezigen plaats en keerde iedereen huiswaarts.

Over de Polar Bears

Op 7 mei 1945 kwam het Engelse 49ste Regiment Verkenningstroepen ‘Polar Bears’ Utrecht over de Biltstraat binnenrijden en bevestigde de bevrijding van de stad. In het Hogelandsepark staat sinds 1991 het gedenkmonument: een ijsbeer. De ijsbeer kijkt in de richting van De Bilt, de richting van waaruit de bevrijders de stad binnentrokken. Het polar bear monument, onthuld door Prins Bernhard, is gemaakt door beeldhouwer Marie-José Wessels. De Polar Bears dankt zijn naam aan de trainingen op IJsland die het onderdeel van de Britse 49ste West Riding Infanteriedivisie, onder commando van de 146ste Infanteriebrigade van het Eerste Canadese Leger, onderging.

Over het Utrechts Comité 4 mei - Herdenking Het Utrechts Comité organiseert, in opdracht van de burgemeester, de stedelijke herdenking op 4 mei op het Domplein en in de Domkerk én de feestelijke herdenking van de bevrijding van de stad Utrecht op 7 mei in het Hogelandsepark.

Meer informatie vindt u op: 4meiutrecht.nl

7-mei-viering bevrijding stad Utrecht.
Hogelandsepark, Biltstraat.
Foto Angeliek de Jonge
Afbeelding
Politieke inspiratieavond ChristenUnie met Maarten van Ooijen in Wilnis Lezersnieuws
Afbeelding
Landhuis Oud-Amelisweerd grote winnaar Kasteelprijs 2024 met perentaart met karamelsaus Nieuws
Afbeelding
Cultuur19 viert 20-jarig bestaan Nieuws
Joeri de Wit (links) en Johannes Fokkens (rechts)
Video Provincie Utrecht telt weidevogels: van grutto tot graspieper Nieuws
Boeken- en platenmarkt Breukelen
Boeken- en platenmarkt Breukelen Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht ziet aanknopingspunten voor de regio in het hoofdlijnenakkoord Nieuws
Afbeelding
Woningsluiting Zwanenkamp in Maarssenbroek wegens illegale prostitutie, drie mensen aangehouden Nieuws
Afbeelding
Belangrijke stap in nieuwbouw Ruimtekwartier in Maarssenbroek, start bouw 499 appartementen Nieuws
Afbeelding
Mathijs Bouwman nieuwe directeur-bestuurder van DE KOM. Lezersnieuws
Gezellig winkelen in hart van Maarssen.
Stenen winkels maken hart van Maarssen de moeite waard Ondernemend
Afbeelding
Utrechts Kunstdoolhof bijzondere soundtrack 'Uit het oog' van Eefje de Visser vormt soundtrack voor Doloris Anoma Maze Lezersnieuws
Optreden in De Ingelanden
Geslaagd optreden door Zanggroep Hoge Weide in De Ingelanden Vrije tijd
Afscheid van voorzitter Henny Smorenburg.
Succesvolle Algemene Ledenvergadering bij Onderling Verzekerd Ondernemend
Afbeelding
Nederland U17 bezoekt korfbalvereniging Fiducia Sport