• Alles

Lezing Trudy Dehue en Margo Trappenburg Gezondheid straks koopwaar?

zaterdag 15 februari 15:30 uur

MAARSSEN > In de nabije toekomst zal er waarschijnlijk een behandeling tegen veroudering op de markt komen. Wat zijn dan de gevolgen? Worden behandelingen dan toegankelijk voor alle mensen of alleen voor de rijken? Op zaterdag 15 februari geeft wetenschapsfilosoof Trudy Dehue een lezing geven over dit onderwerp op Buitenplaats Doornburgh te Maarssen. Hoogleraar Margo Trappenburg gaat in op haar verhaal.

We willen allemaal lang leven en gezond oud worden. De medische wetenschap belooft dat we dankzij tal van anti-aging behandelingen onze gezonde levensduur een heel eind kunnen oprekken. Maar wie gaat het betalen? Worden we er collectief gelukkiger van, of vooral de medische industrie? Wat als veroudering een ziekte wordt, eentje die we levenslang met veel moeite proberen te voorkomen? Als gezondheid een eigen keuze is, zijn ongezondheid en pech dat dan ook? Wat betekent het als de één zich straks een langer leven kan permitteren en de ander niet? Deze vragen zijn volgens Dehue nu al actueel.


Gezondheidspolitiek
In deze lezing op Doornburgh staat de nieuwe 'gezondheidspolitiek' centraal. Over dit onderwerp gaat een uitgesproken denker in gesprek met een uitgesproken expert: wetenschapsfilosoof Trudy Dehue (1951)  en beleidswetenschapper Margo Trappenburg (1962). Trudy Dehue is emeritus hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens haar is gezondheid meer dan een kwestie van op individueel niveau de juiste, geïnformeerde keuzes maken. Dehue; “Er bestaat ook zoiets als het lot, of domme pech. Dat dreigen we te vergeten door gezondheid voor te stellen als een kwestie van eigen keuze en bovendien geluk als een kwestie van gezondheid. Zo worden ongezondheid en ongeluk eveneens een eigen keuze, wat een nogal harde boodschap is.” Margo Trappenburg reageert op haar verhaal. Trappenburg is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en hoofddocent bestuurswetenschap aan de Universiteit Utrecht. Ze pleit voor het belang van solidariteit in de gezondheidszorg.


Lezing + Tentoonstelling ENDLESS LIFE
Deze lezing is onderdeel van ENDLESS LIFE waarin kunstenaars en wetenschappers reflecteren op het eeuwige leven. Voor de lezing is het mogelijk de kunst van ENDLESS LIFE te ontdekken in het voormalige kloostergebouw met werken van verschillende hedendaagse beeldende kunstenaars; Isabelle Andriessen, Sander Breure & Witte Van Hulzen, Daan Couzijn, Robert Glas, Nathaniel Mellors (UK), Katja Novitskova (EE), Temra Pavlovic, Rustan Söderling (SWE), JCJ Vanderheyden, Hannes Wiedemann (DU) en Daan Roosegaarde. Kaarten voor deze lezing en tentoonstelling zijn te koop via de website van Buitenplaats Doornburgh www.buitenplaatsdoornburgh.nl.


De lezing start om 15.30 t/m 17.30 op Buitenplaats Doornburgh, Diependaalsedijk 17, 36021 GH Maarssen. Kaarten voor de lezing zijn online te kopen via www.buitenplaatsdoornburgh.nl 


deel deze activiteit