Afbeelding
Gemeente Utrecht

Aanscherping koudweerregeling Utrecht voor dak- en thuislozen tijdens extreem weer

Gemeente

UTRECHT > Extreem weer, zoals een heftige storm, komt steeds vaker voor in Nederland. Naar aanleiding van een oproep van de Utrechtse gemeenteraad komt gemeente Utrecht, samen met de andere G4 gemeenten, met een aanscherping op de koudweerregeling (KWR). Alle dak- en thuislozen kunnen per 1 november ook tijdens extreem weer gebruik maken de KWR-opvangfaciliteiten.

KWR

Wanneer de gevoelstemperatuur onder de nul graden daalt dan gaat de koudweerregeling in. Dat betekent dat alle dak- en thuislozen terecht kunnen voor een slaapplaats in de daklozenopvang. De opvang is dan ook toegankelijk voor mensen die dak- of thuisloos zijn die normaal geen recht hebben op opvang. Dit om te voorkomen dat mensen de nacht in de vrieskou moeten doorbrengen en daardoor gezondheidsschade oplopen.

Extreem weer
Wanneer het KNMI tussen 1 november en 1 april een storm met een naam aankondigt, wordt 24 uur van tevoren bepaald of er voorbereidingen getroffen moeten worden voor noodopvang. Wanneer de storm binnen die 24 uur doorzet naar code rood of de overheid oproept binnen te blijven, wordt de winteropvang daadwerkelijk geopend. Zo is iedereen beschermt tegen mogelijke gezondheidsschade omwille van het weer. De regeling tijdens extreem weer kan zowel overdag als ’s nachts ingaan en geldt zolang de storm duurt.

Niemand slaapt op straat

Rachel Streefland, wethouder Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen: “Gemeente Utrecht zet zich ervoor in dat niemand buiten hoeft te slapen tijdens extreem weer. We zien op dit moment een stijging van het aantal dak- en thuislozen. De verwachting is dat dit probleem door de huidige inflatiecrisis alleen maar zal verergeren. De aanscherping van de koudweerregeling is een eerste goede stap naar een veilige plek voor iedereen.”

Extra plekken Zeehaenkade

Voor de KWR zijn er 50 reguliere plekken beschikbaar bij de Stadsbrug. Er wordt rekening gehouden dat er komende winter meer mensen beroep zullen doen op de KWR-opvang. Ook is er een scenario mogelijk dat deze winter opnieuw COVID-maatregelen gelden. In dat geval moet de Stadsbrug in capaciteit afschalen naar 40 plekken. Om voldoende plekken te creëren, opent een extra KWR-locatie in het gebouw van het Leger des Heils aan de Zeehaenkade. Op deze locatie kunnen, indien nodig, 28 extra plekken gecreëerd worden. Hier kunnen mensen overnachten, douchen en krijgen ze eten en drinken. Overdag kunnen de mensen terecht in de inloopvoorziening Herstart aan de Nieuwegracht 92.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws