- Wendy Hoogendijk: muziektheater over de lichte kant van het rouwproces (foto Thomas Heye)
- Wendy Hoogendijk: muziektheater over de lichte kant van het rouwproces (foto Thomas Heye)

‘De zin van het leven’ Mantelmeeuw-symposium op zaterdag 13 november

Lezersnieuws

WOERDEN > Op zaterdag 13 november 2021 komt het er écht van: het eerder uitgestelde Mantelmeeuw-symposium ‘De zin van het leven’. Om het twintigjarig jubileum te vieren zette De Mantelmeeuw (hospice en vrijwillige thuiszorg in Woerden) dit symposium vorig jaar al in de steigers. Corona gooide toen roet in het eten.

Onder de titel ‘De zin van het leven’ zijn er zaterdagmorgen 13 november twee interessante optredens in een bioscoopzaal van Annex Cinema in Woerden. Journalist Fokke Obbema wisselt in een live-vraaggesprek met Thom Bierlaagh (lid PR-commissie Mantelmeeuw) van gedachten over de kwetsbaarheid van ons bestaan, ons herstellend vermogen en de essentie van het leven. Daarna is er de theatervoorstelling Radiostilte van Wendy Hoogendijk, over rouw en de maatschappij, over gemis maar vooral over veerkracht. Met prachtige muziek en veel humor neemt Wendy haar publiek op een lichte manier mee in onderwerpen die soms zwaar zijn.

Met dit symposium wil Stichting De Mantelmeeuw eraan bijdragen onderwerpen die gerelateerd zijn aan haar werk zoveel mogelijk bespreekbaar te maken.

Zinvol leven, wat is dat?

Volkskrant-journalist Fokke Obbema kreeg in 2017 een hartstilstand. Over de grote levensvragen waarmee die ervaring hem confronteerde, schreef hij in 2018 een aangrijpend artikel. Zijn verhaal maakte veel los bij zijn lezers, wat resulteerde in een interviewserie. Hij voerde veertig prikkelende gesprekken met bekende en onbekende Nederlanders rondom de vraag ‘Wat is de zin van ons leven?’. Een bundeling van die gesprekken belandde in zijn eerste boek, De zin van het leven, dat in 2019 verscheen. Dat boek, met inspirerende antwoorden op vragen die we ons allemaal wel eens stellen maar die we zelden beantwoorden, werd een bestseller.

Obbema’s nieuwste boek, Een zinvol leven, is een bundeling van de daarop volgende interviewreeks, beginnend met de vraag ‘Wat is voor u een zinvol leven?’. Dat leverde opnieuw toegankelijke, maar ook diepzinnige gesprekken op. Aan bod komt een grote variëteit aan standpunten over waar het in het leven om zou kunnen of moeten draaien. Ook geeft Obbema zijn kijk op de betekenis van wat bij iedereen door het hoofd dwarrelt: het eigen levensverhaal.

Verlies en veerkracht

‘’Veerkracht is één van de thema’s van mijn muziektheatervoorstelling Radiostilte”, zegt theatermaker Wendy Hoogendijk. “Zeker in deze tijd wordt er een sterk beroep gedaan op onze collectieve en persoonlijke veerkracht. Fascinerend om te zien hoe we daar als individu en als maatschappij in deze coronaperiode mee omgingen en -gaan. Maar nu is het weer tijd voor actie. Ik kan niet wachten om mijn theatervoorstelling vaak te gaan spelen!’’

Met mooie teksten en liedjes gaat Wendy in Radiostilte in op iets waar we allemaal mee te maken krijgen, maar wat we liever op afstand houden: verlies van een dierbare. Na het verlies van haar vader verdiepte ze zich in zijn hobby (piratenradiozenders). “Toen ik zijn spullen, de microfoontjes en de banden terugvond, begon het allemaal weer te leven. Mensen die er fysiek niet meer zijn, kunnen ons nog steeds verrassen, inspireren en steunen. Zo heb ik dat in ieder geval mogen ervaren. En dat is ook het verhaal dat ik wil vertellen, over verlies, maar ook over de lichte kant van het rouwproces.”

Bezoekers welkom; aanmelden verplicht

Wie interesse heeft is van harte welkom in Annex Cinema, Rosmolenlaan 1, Woerden, op zaterdag 13 november ‘s morgens, inloop vanaf 09.30 uur. Binnen de regels zorgt De Mantelmeeuw dat het symposium zo zorgvuldig en veilig mogelijk wordt georganiseerd. Het programma zelf begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 12.30 uur. Bezoekers worden toegelaten op volgorde van aanmelding. Het aantal plaatsen in de bioscoopzaal is beperkt. Tevoren aanmelden is daarom strikt noodzakelijk en kan via info@demantelmeeuw.nl. Bij binnenkomst worden bezoekers gecontroleerd (QR-code via de coronacheck-app of een recente negatieve uitslag van een officiële PCR-test).

Mede dankzij sponsoring door het Cultuur Platform Woerden, de Sint Franciscus Stichting en de Vereniging Vrienden van De Mantelmeeuw kan de organisatie dit symposium kosteloos aanbieden. Meer informatie over De Mantelmeeuw op www.demantelmeeuw.nl.

Afbeelding
Stadstour met virtuele gids over het Domplein Gemeente
Afbeelding
Oukoper molen langs A2 volledig vernieuwd Nieuws
Afbeelding
Nieuwe letters voor Basisschool De Krullevaar Lezersnieuws
Afbeelding
Positief voortplantingsadvies voor rode panda’s in DierenPark Amersfoort Vrije tijd
Afbeelding
KBS De JazzSingel opent Boodschappenhuis in Leidsche Rijn
Afbeelding
Drie kandidaten uit gemeente Stichtse Vecht voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen Nieuws
Afbeelding
Nieuwe sponsor voor het damesteam van de Utrechtse Rugby club Sport
Afbeelding
Lezing in Vechtstreekmuseum : Schilders van de Vechtstreek Vrije tijd
Afbeelding
In Nae Do Kwan zeer succesvol op het NK ITF Taekwon-Do Sport
Afbeelding
IJspret voor elk kind: gratis schaatsclinics op Vechtsebanen ‘Samen Schaatsen Elfstedentoer’ Sport
Afbeelding
Oude sportspullen inleveren voor Sportspullenbank Stichtse Vecht Ondernemend
Afbeelding
Afsluiting parallelbaan A12 richting Arnhem van Utrecht knooppunt Oudenrijn tot Hoograven; 2 - 4 december 2022 Gemeente
Afbeelding
Routenetwerken in Utrecht voor fietsen, wandelen en varen opnieuw gewaarborgd Nieuws
Afbeelding
HOV-C en Stage Skills spelen: Mamma Mia! Vrije tijd