Afbeelding
ERIC MARTIN PHOTOGRAPHY 2018

Het Naardermeer: vakmanschap met de natuur

Lezersnieuws

REGIO > De waterkwaliteit van het Naardermeer staat steeds meer onder druk en daarmee ook het leven in en rondom het Naardermeer. Het Naardermeer behoort tot de natuurschatkamer van Nederland. Talloze dieren en planten profiteren van de natte omstandigheden van het gebied.. Over het belang van schoon water in het Naardermeer verschijnt deze week het tweede deel van de mini-documentaire Het Naardermeer: vakmanschap met de natuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

In deel twee van de mini-documentaireserie Het Naardermeer: vakmanschap met de natuur vaart de kijker mee met ecologen van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Natuurmonumenten en Stichting Waterproef. Zij leggen uit wat schoon en gezond water is, en waarom dat zo belangrijk is voor natuurgebieden als het Naardermeer.

Bekijk de documentaire nu op YouTube.

Bijzonder stukje natuur
Als oudste beschermde natuurgebied in Nederland, is het een thuis voor veel waterplanten, zoals bijzondere kranswieren en fonteinkruiden, en dieren als de zeldzame purperreiger en de ringslang. Zelfs de kieskeurige otter voelt zich er thuis. Daarom is het erg belangrijk dat de waterkwaliteit goed is en er voldoende water in het Naardermeer staat. Een goede waterkwaliteit hangt echter af van verschillende factoren én een goede samenwerking tussen alle beheerders. Dat vereist vakmanschap. In deze mini-documentaire word je ondergedompeld in de schoonheid van het gebied en maakt je kennis met de fijne kneepjes van dit vakmanschap.

Waarom staat de waterkwaliteit onder druk?  
Door klimaatverandering komen er steeds langere periodes van droogte voor. Tijdens deze droge periodes moet Waterschap Amstel, Gooi en Vecht extra water uit de Vecht het Naardermeer inpompen, zodat het Naardermeer niet uitdroogt. Dit water heeft alleen een andere samenstelling dan die van het Naardermeer en moet dus ‘schoon’ worden gemaakt. Het water uit de Vecht bevat te veel voedingsstoffen (fosfaat). Teveel voedingstoffen in het water zorgen voor algen groeien. Een dikke soep van algen maakt het water troebel, waardoor planten en dieren moeilijk kunnen overleven. Om de waterkwaliteit in het Naardermeer goed te houden haalt het waterschap fosfaat uit het water met een speciale waterzuivering.

Europese afspraken over schoon water
Op dit moment voldoen de Nederlandse wateren niet aan de Europese richtlijnen voor waterkwaliteit. Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en anderen waterschappen nemen daarom maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren en te blijven beschermen. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht publiceerde daarom begin deze maand een aanpak voor de periode 2022-2027. Echter kan het waterschap dit niet alleen. ‘We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het verbeteren van de waterkwaliteit. Maar de Europese doelen kunnen alleen worden gehaald als we samen met alle betrokkenen – van waterschappen, gemeenten, drinkwaterbedrijven, provincies, agrariërs tot de landelijke overheid – de schouders eronder te zetten. Zorgen voor schoon water lukt alleen samen’, aldus Sander Mager, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap.

Het eerste deel gemist van deze mini-documentaire? Bekijk dan ook het eerste deel hier.
___

Afbeelding
IVN-lezing Paddenstoelen: beeldschoon en onmisbaar Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek de Schat op de Mega Snuffelmarkt in Gorinchem! Ondernemend
Afbeelding
22 verenigingen uit Woerden en Harmelen vanaf zaterdag op pad met de Grote Clubactie Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht en Utrechtse woningcorporaties zetten handtekening voor biodiversiteit Nieuws
Afbeelding
Meer groen en ecologie door uitbreiding Nifterlakepark Nieuws
Afbeelding
Vogelvereniging De Rietgors in Kockengen stopt er mee Nieuws
Afbeelding
Zonnewereld viert nieuwbouw school in Vleuterweide
Afbeelding
Journalist en podcastmaker Maarten Dallinga maakte in opdracht van het Trimbos-instituut de podcast 'Na de Limonade Nieuws
Afbeelding
Nieuw Sportakkoord Utrecht zet in op sociaal veilig sporten Nieuws
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over bouw Hindersteinlaan Vleuten met woningen, school en sporthal Nieuws
Afbeelding
Nationale Wielergala komt naar fietsstad Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Symposium Utrecht Erfgoedparticipatie: Erfgoed Verbindt! Lezersnieuws
Afbeelding
Nazomer wandeling rondom Harmelen Lezersnieuws
Afbeelding
Eerste burgerberaad in Utrecht van start Nieuws