Afbeelding
ERIC MARTIN PHOTOGRAPHY 2018

Het Naardermeer: vakmanschap met de natuur

Lezersnieuws

REGIO > De waterkwaliteit van het Naardermeer staat steeds meer onder druk en daarmee ook het leven in en rondom het Naardermeer. Het Naardermeer behoort tot de natuurschatkamer van Nederland. Talloze dieren en planten profiteren van de natte omstandigheden van het gebied.. Over het belang van schoon water in het Naardermeer verschijnt deze week het tweede deel van de mini-documentaire Het Naardermeer: vakmanschap met de natuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

In deel twee van de mini-documentaireserie Het Naardermeer: vakmanschap met de natuur vaart de kijker mee met ecologen van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Natuurmonumenten en Stichting Waterproef. Zij leggen uit wat schoon en gezond water is, en waarom dat zo belangrijk is voor natuurgebieden als het Naardermeer.

Bekijk de documentaire nu op YouTube.

Bijzonder stukje natuur
Als oudste beschermde natuurgebied in Nederland, is het een thuis voor veel waterplanten, zoals bijzondere kranswieren en fonteinkruiden, en dieren als de zeldzame purperreiger en de ringslang. Zelfs de kieskeurige otter voelt zich er thuis. Daarom is het erg belangrijk dat de waterkwaliteit goed is en er voldoende water in het Naardermeer staat. Een goede waterkwaliteit hangt echter af van verschillende factoren én een goede samenwerking tussen alle beheerders. Dat vereist vakmanschap. In deze mini-documentaire word je ondergedompeld in de schoonheid van het gebied en maakt je kennis met de fijne kneepjes van dit vakmanschap.

Waarom staat de waterkwaliteit onder druk?  
Door klimaatverandering komen er steeds langere periodes van droogte voor. Tijdens deze droge periodes moet Waterschap Amstel, Gooi en Vecht extra water uit de Vecht het Naardermeer inpompen, zodat het Naardermeer niet uitdroogt. Dit water heeft alleen een andere samenstelling dan die van het Naardermeer en moet dus ‘schoon’ worden gemaakt. Het water uit de Vecht bevat te veel voedingsstoffen (fosfaat). Teveel voedingstoffen in het water zorgen voor algen groeien. Een dikke soep van algen maakt het water troebel, waardoor planten en dieren moeilijk kunnen overleven. Om de waterkwaliteit in het Naardermeer goed te houden haalt het waterschap fosfaat uit het water met een speciale waterzuivering.

Europese afspraken over schoon water
Op dit moment voldoen de Nederlandse wateren niet aan de Europese richtlijnen voor waterkwaliteit. Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en anderen waterschappen nemen daarom maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren en te blijven beschermen. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht publiceerde daarom begin deze maand een aanpak voor de periode 2022-2027. Echter kan het waterschap dit niet alleen. ‘We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het verbeteren van de waterkwaliteit. Maar de Europese doelen kunnen alleen worden gehaald als we samen met alle betrokkenen – van waterschappen, gemeenten, drinkwaterbedrijven, provincies, agrariërs tot de landelijke overheid – de schouders eronder te zetten. Zorgen voor schoon water lukt alleen samen’, aldus Sander Mager, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap.

Het eerste deel gemist van deze mini-documentaire? Bekijk dan ook het eerste deel hier.
___

Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws