Linde (links) en Roos, winnaars van de voorleeswedstrijd
Linde (links) en Roos, winnaars van de voorleeswedstrijd Foto gemaakt door Nienke Scholte Lubberink

Eerste Zonnewereld Leest Week groot succes

Lezersnieuws Ingezonden

VLEUTEN > Van 20-24 maart organiseerde Jenaplanschool Zonnewereld uit Vleuten voor het eerst de Zonnewereld Leest Week. Een week lang stonden er speciale leesactiviteiten op het programma, met als doel het enthousiasme voor lezen aan te wakkeren. Hiermee speelt de school in op de landelijke behoefte om de leesmotivatie én het leesplezier onder leerlingen en leerkrachten een stimulans steeds geven en zo de leesvaardigheid te vergroten. 

Tijdens de Zonnewereld Leest Week vond onder andere een boekenruilmarkt plaats en hield de onderbouw een heuse prentenboekverkiezing, waarbij de kleuters zelf optraden als juryleden. Ouders werden tijdens een informatieavond geïnformeerd over het leesonderwijs op school en kregen waardevolle tips mee om ook thuis de leesmotivatie te vergroten. Zo zijn veel ouders vaak bezig met leesprestaties, maar dat werkt juist averechts. Maak een feestje van het lezen, dan zul je zien dat de leesvaardigheid vanzelf volgt. De vuistregel is: blijf als ouder zelf boeken lezen, blijf voorlezen en blijf samen lezen! 

Schrijfster Marieke Visser (auteur van Mama is Profvoetballer en Mama is Minister-President) was te gast om te vertellen over wat haar inspireert tot het schrijven van boeken en hoe zij daarbij te werk gaat. De leerlingen dachten enthousiast mee over een titel voor haar volgende boek. Daarna gingen zij zelf aan de slag met het bedenken van een eigen verhaal, compleet met titel en hoofdpersonen.

De week werd afgesloten met de spannende finale van de Zonnewereld voorleeswedstrijd. Midden- en bovenbouw leerlingen hadden gedurende de week in de voorrondes een gooi gedaan naar een felbegeerde plek in de finale. Onder toeziend oog van hun klasgenoten mochten de finalisten hun voorleeskunsten vertonen. Uiteindelijk werden Linde (middenbouw) en Roos (bovenbouw) uitgeroepen tot de beste voorlezers van de school.

Zonnewereld kijkt terug op een succesvolle eerste Zonnewereld Leest week. Schoolleider Coen de Hoop: “We zijn heel trots op wat we deze week hebben neergezet. We wilden leesplezier opnieuw op de kaart zetten. Aan de enthousiaste reacties van leerlingen, ouders en het team te zien, zijn we daar zeker in geslaagd. Er werd zelfs al gevraagd om een tweede editie. Wat ons betreft gaat die er volgend jaar absoluut komen!”

Afbeelding
Ed Ilgen voorzitter TTV Fletio Sport
Afbeelding
Straatroof op fietspad langs Pauwenkamp Nieuws
Afbeelding
Volgende stap zonnevelden in Haarrijnseplas Nieuws
Jannie van Kooten, vrijwilligerscoördinator.
Stichting Vrijwilligerszorg Thuis Sterven. Waar zou ú het liefst sterven? Ondernemend
Afbeelding
Explosie bij restaurant in Vleuten, wie weet meer? Nieuws
Afbeelding
Leeuwenhart Risicobeheer en Verzekeringen kent de klanten Persoonlijk contact hoogste prioriteit Ondernemend
Afbeelding
Plannen voor water in uw buurt? Vraag subsidie aan bij Hoogheemraadschap Gemeente
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
Muzikale bootreis van Barok tot Broadway met Boddé en Zomer in Grote Kerk Loenen Vrije tijd
Afbeelding
Politie jaagt op autokrakers in Maarssenbroek Nieuws
Afbeelding
Gedeputeerden ontvangen eerste pakketlevering Hub Utrecht Oost Ondernemend
Afbeelding
Vijf vervoerders dingen mee naar Utrechtse OV-concessies Nieuws
Afbeelding
Politie De Meern rijdt scooterdieven klem na achtervolging Nieuws
Afbeelding
Familie speeltijd, speelgoed voor je kind, koffie/thee voor jou in De Pijler Vrije tijd