Linde (links) en Roos, winnaars van de voorleeswedstrijd
Linde (links) en Roos, winnaars van de voorleeswedstrijd Foto gemaakt door Nienke Scholte Lubberink

Eerste Zonnewereld Leest Week groot succes

Lezersnieuws Ingezonden

VLEUTEN > Van 20-24 maart organiseerde Jenaplanschool Zonnewereld uit Vleuten voor het eerst de Zonnewereld Leest Week. Een week lang stonden er speciale leesactiviteiten op het programma, met als doel het enthousiasme voor lezen aan te wakkeren. Hiermee speelt de school in op de landelijke behoefte om de leesmotivatie én het leesplezier onder leerlingen en leerkrachten een stimulans steeds geven en zo de leesvaardigheid te vergroten. 

Tijdens de Zonnewereld Leest Week vond onder andere een boekenruilmarkt plaats en hield de onderbouw een heuse prentenboekverkiezing, waarbij de kleuters zelf optraden als juryleden. Ouders werden tijdens een informatieavond geïnformeerd over het leesonderwijs op school en kregen waardevolle tips mee om ook thuis de leesmotivatie te vergroten. Zo zijn veel ouders vaak bezig met leesprestaties, maar dat werkt juist averechts. Maak een feestje van het lezen, dan zul je zien dat de leesvaardigheid vanzelf volgt. De vuistregel is: blijf als ouder zelf boeken lezen, blijf voorlezen en blijf samen lezen! 

Schrijfster Marieke Visser (auteur van Mama is Profvoetballer en Mama is Minister-President) was te gast om te vertellen over wat haar inspireert tot het schrijven van boeken en hoe zij daarbij te werk gaat. De leerlingen dachten enthousiast mee over een titel voor haar volgende boek. Daarna gingen zij zelf aan de slag met het bedenken van een eigen verhaal, compleet met titel en hoofdpersonen.

De week werd afgesloten met de spannende finale van de Zonnewereld voorleeswedstrijd. Midden- en bovenbouw leerlingen hadden gedurende de week in de voorrondes een gooi gedaan naar een felbegeerde plek in de finale. Onder toeziend oog van hun klasgenoten mochten de finalisten hun voorleeskunsten vertonen. Uiteindelijk werden Linde (middenbouw) en Roos (bovenbouw) uitgeroepen tot de beste voorlezers van de school.

Zonnewereld kijkt terug op een succesvolle eerste Zonnewereld Leest week. Schoolleider Coen de Hoop: “We zijn heel trots op wat we deze week hebben neergezet. We wilden leesplezier opnieuw op de kaart zetten. Aan de enthousiaste reacties van leerlingen, ouders en het team te zien, zijn we daar zeker in geslaagd. Er werd zelfs al gevraagd om een tweede editie. Wat ons betreft gaat die er volgend jaar absoluut komen!”

Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws