Afbeelding

GroenLinks en Partij voor de Dieren verbolgen over uitstel vuurwerkvrije jaarwisseling

Nieuws

UTRECHT > Niet dit jaar, maar pas volgend jaar wordt het afsteken van consumentenvuurwerk verboden tijdens de jaarwisseling in Utrecht. 

Dat heeft het Utrechtse college onlangs laten weten aan de gemeenteraad. GroenLinks en de Partij voor de Dieren hadden liever gezien dat het verbod al dit jaar was ingevoerd en stellen het college vandaag schriftelijke vragen. Maarten van Heuven, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: “Het verbod op consumentenvuurwerk is grootschalig aangekondigd. Daar houden mensen nu rekening mee. Sterker nog, veel mensen kijken ernaar uit. We willen van het college weten waarom die gewenste rustigere jaarwisseling dan toch wordt uitgesteld”. Heleen de Boer, raadslid van GroenLinks, vult aan: “Zestig procent van de inwoners van Utrecht steunt dit verbod. Het levert rust op, minder ongevallen, minder druk op de zorg, minder stress bij dieren en minder luchtvervuiling. Het zou mooi zijn als het college daar al dit jaar voor zou kiezen.”

De wens om consumentenvuurwerk te verbieden leeft al langer bij de Partij voor de Dieren en GroenLinks. De partijen schreven hier al eerder een initiatiefvoorstel voor. Begin dit jaar kondigde burgemeester Dijksma aan dat voorstel over te nemen. Nu laat het college weten dat de jaarwisseling van 2021 – 2022 nog een overgangsjaar wordt. Wel komt er een beperkt aantal vuurwerkvrije zones, bijvoorbeeld rondom dierverblijven. Van Heuven: “Dat is natuurlijk een stap in de goede richting, maar het voelt toch als een flinke stap terug als je kijkt naar wat ons eerder is toegezegd.” De partijen vragen het college vandaag opheldering over het gekozen uitstel en willen harde toezeggingen voor volgend jaar. De Boer: “Om verder uitstel te voorkomen willen we dat er uiterlijk 1 april volgend jaar een uitgewerkt voorstel ligt, zodat we eind volgend jaar dan eindelijk kunnen genieten van een jaarwisseling die voor iedereen feestelijk is. Niet alleen voor een beperkte groep vuurwerkliefhebbers.”

Overbelaste zorg

Vorig jaar was de jaarwisseling ook vuurwerkvrij, om de overbelaste zorg te ontzien. Dat leidde tot een fikse afname van het aantal ongevallen; het aantal vuurwerkslachtoffers daalde met 70%. De Boer: “Ook nu is de zorg nog overbelast. Het ziekteverzuim onder zorgmedewerkers is hoger dan ooit. Ook om die reden zouden wij het vuurwerkverbod liefst zo snel mogelijk in willen voeren.” In plaats van het afsteken van consumentenvuurwerk kunnen alternatieve vieringen plaatsvinden, zoals een centraal aftelmoment of lichtshows.

---

Afbeelding
Gemeente wil dat Demmerikse brug een beweegbare brug blijft Nieuws
Afbeelding
Vleuten en De Meern helemaal opgeschoond! Nieuws
Afbeelding
Vechtstreek-in-Beweging Loop rond de Maarsseveense Plassen Sport
Afbeelding
Sporsordag voor Het Longfonds bij Anytime Fitness Maarssen Ondernemend
Afbeelding
Prachtige blauwborst is weer terug in de Groene Jonker, reis van 3000 kilometer Lezersnieuws
Afbeelding
Fletiomare D30-1 zoekt nieuwe speelsters voor hockeyteam Sport
Afbeelding
Denk mee over het ontwerp Berlijnplein Nieuws
Afbeelding
Prezo-Keurmerk voor Johannes Hospitium Vleuten Ondernemend
Afbeelding
Successen voor OKV Turnsters Sport
Afbeelding
Minister Kuipers op werkbezoek in het Julius Gezondheidscentrum Terwijde Nieuws
Afbeelding
Jesus Christ Superstar in Harmelen Vrije tijd
Afbeelding
Een fietsenrek bij u voor de deur in Utrecht Gemeente
Afbeelding
Rondleiding buitenplaatsen in historisch Maarssen Vrije tijd
Afbeelding
Opschoomdag in Harmelen Nieuws