Afbeelding

GroenLinks en Partij voor de Dieren verbolgen over uitstel vuurwerkvrije jaarwisseling

Nieuws

UTRECHT > Niet dit jaar, maar pas volgend jaar wordt het afsteken van consumentenvuurwerk verboden tijdens de jaarwisseling in Utrecht. 

Dat heeft het Utrechtse college onlangs laten weten aan de gemeenteraad. GroenLinks en de Partij voor de Dieren hadden liever gezien dat het verbod al dit jaar was ingevoerd en stellen het college vandaag schriftelijke vragen. Maarten van Heuven, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: “Het verbod op consumentenvuurwerk is grootschalig aangekondigd. Daar houden mensen nu rekening mee. Sterker nog, veel mensen kijken ernaar uit. We willen van het college weten waarom die gewenste rustigere jaarwisseling dan toch wordt uitgesteld”. Heleen de Boer, raadslid van GroenLinks, vult aan: “Zestig procent van de inwoners van Utrecht steunt dit verbod. Het levert rust op, minder ongevallen, minder druk op de zorg, minder stress bij dieren en minder luchtvervuiling. Het zou mooi zijn als het college daar al dit jaar voor zou kiezen.”

De wens om consumentenvuurwerk te verbieden leeft al langer bij de Partij voor de Dieren en GroenLinks. De partijen schreven hier al eerder een initiatiefvoorstel voor. Begin dit jaar kondigde burgemeester Dijksma aan dat voorstel over te nemen. Nu laat het college weten dat de jaarwisseling van 2021 – 2022 nog een overgangsjaar wordt. Wel komt er een beperkt aantal vuurwerkvrije zones, bijvoorbeeld rondom dierverblijven. Van Heuven: “Dat is natuurlijk een stap in de goede richting, maar het voelt toch als een flinke stap terug als je kijkt naar wat ons eerder is toegezegd.” De partijen vragen het college vandaag opheldering over het gekozen uitstel en willen harde toezeggingen voor volgend jaar. De Boer: “Om verder uitstel te voorkomen willen we dat er uiterlijk 1 april volgend jaar een uitgewerkt voorstel ligt, zodat we eind volgend jaar dan eindelijk kunnen genieten van een jaarwisseling die voor iedereen feestelijk is. Niet alleen voor een beperkte groep vuurwerkliefhebbers.”

Overbelaste zorg

Vorig jaar was de jaarwisseling ook vuurwerkvrij, om de overbelaste zorg te ontzien. Dat leidde tot een fikse afname van het aantal ongevallen; het aantal vuurwerkslachtoffers daalde met 70%. De Boer: “Ook nu is de zorg nog overbelast. Het ziekteverzuim onder zorgmedewerkers is hoger dan ooit. Ook om die reden zouden wij het vuurwerkverbod liefst zo snel mogelijk in willen voeren.” In plaats van het afsteken van consumentenvuurwerk kunnen alternatieve vieringen plaatsvinden, zoals een centraal aftelmoment of lichtshows.

---

Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws