Afbeelding
Owner

Rookmelders redden levens Start oktobercampagne Nationale Brandpreventieweken

Nieuws

REGIO > In heel Nederland vinden in oktober de Nationale Brandpreventieweken plaats. Ieder jaar wordt er dan extra aandacht aan brandveiligheid besteed om slachtoffers van woningbrand te voorkomen. Dit jaar staat net als vorig jaar in het teken van ‘Rookmelders redden levens!’. 

Werkende rookmelders van levensbelang

 In Nederland heeft circa 70% van de huishoudens tenminste één rookmelder in hun woning geïnstalleerd. Hartstikke mooi! Het aantal woningen waar de rookmelder ook daadwerkelijk werkt of werkt én op de juiste plek hangt is met respectievelijk circa 45% en 35% een stuk lager1 . Terwijl juist die werkende rookmelder belangrijk is. Als je slaapt dan ruik je niets, dus ook geen rook als er in je huis brand ontstaat. Werkende rookmelders zijn daarom van levensbelang. Dat wordt ook onderkent met de rookmelderverplichting die per 1 juli 2022 in werking treedt. Vanaf dat moment is een rookmelder op iedere verdieping van zowel nieuwbouw als bestaande bouw verplicht. 

Regionale campagnes 

Er zijn verschillende redenen om te bedenken waarom rookmelders niet getest worden. Het wordt vergeten of wordt niet als belangrijk ervaren. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) wil de regio veiliger maken door er zeker van te zijn dat de rookmelders ook werkende rookmelders zijn! Daarom wordt in oktober op diverse plekken in de regio met krijtspray de tag ‘Test je rookmelder!’ aangebracht in het straatbeeld. De VRU geeft daarnaast iedereen die rookmelders test, daarvan een foto maakt en deze deelt op social media met de hashtag #iktestmijnrookmelder een cadeautje. 

Voor kinderen in de basisschoolleeftijd opent IncidentenCity haar deuren in de herfstvakantie! IncidentenCity is een kijk-, zoek- en verwonderactiviteit, opgebouwd uit meer dan 250.000 LEGO® bouwsteentjes, volledig gericht op grootschalige incidenten die zich in de afgelopen jaren hebben voorgedaan. 

Ook kunnen de kinderen het succesvolle online spel ‘Brandweer zoekt speurneuzen’ weer doen. De kinderen worden uitgedaagd om als echte brandonderzoeker aan de slag te gaan en te onderzoeken hoe de brand is ontstaan. Een spel wat kinderen alleen kunnen spelen, maar ook samen met vrienden. Niet alleen voor de kinderen wordt iets georganiseerd. Donderdagmiddag 14 oktober vindt een webinar plaats over brand en rookmelders, georganiseerd door KBO-PCOB en de brandweer. 

Landelijke campagne

Op de campagnewebsite www.rookmelders.nl vind je een handige online tool die een persoonlijk advies geeft hoeveel rookmelders je nodig hebt om aan de rookmelderplicht te voldoen. Ook vind je er advies waaraan je een goede rookmelder herkent, waar je ze moet plaatsen en hoe te onderhouden. En tips om brand te voorkomen, hoe oplaadbare apparaten veilig op te laden en hoe je bij brand veilig buiten komt. In bouwmarkten in Nederland komen displays van een brandweerman te staan met meer informatie. Daar kun je ook rookmelders kopen. Volg Veiligheidsregio Utrecht op Facebook en Instagram voor de regionale pers om regelmatig tips te ontvangen. Heb je vragen over brandveiligheid thuis? WhatsApp VRU brandweer op 06 12 95 85 99, bel 088 878 1000 of mail voorlichting@vru.nl. Zo vergroot je eenvoudig de brandveiligheid thuis. 

Veiligheidsregio Utrecht (VRU) 

De VRU is een samenwerkingsverband van en voor de 26 Utrechtse gemeenten. Wij zorgen elke dag voor de veiligheid van alle mensen die in de regio wonen en verblijven. Wij helpen mensen in nood, motiveren mensen om zelfredzaam te zijn en dragen bij aan het wegnemen van onveilige situaties. Elke dag weer, steeds beter. Kijk voor meer informatie op www.vru.nl. ‘Rookmelders redden levens’ is een campagne van het Netwerk Nationale Brandpreventieweken; een initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland, het IFV en het Verbond van Verzekeraars om het aantal slachtoffers van woningbranden in Nederland tot een minimum te beperken. 

Afbeelding
Gospelkoor Rejoice met jaarlijkse kerstconcert in Torenpleinkerk Vrije tijd
Afbeelding
Het Ouderenfonds deelt samen met vrijwilligers feestelijke kerstboxen uit aan ouderen in Vleuten/De Meern Nieuws
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Gemeente gunt collectieve warmte- en koudesysteem voor Beursgebied aan Eneco Nieuws
Afbeelding
Kerstshow en winterse sferen bij Tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht Ondernemend
Afbeelding
Studie-informatiemarkt op RSG Broklede drukbezocht Ondernemend
Afbeelding
Zing mee met De Bazuin tijdens de “Christmas Sing-a-Long 2022” Lezersnieuws
Afbeelding
Utrecht krijgt monument over slavernijverleden in Griftpark Nieuws
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Leidsche Rijn herdenking overleden kinderen Lezersnieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 52 verenigingen uit Utrecht droegen bij aan dit succes Nieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 24 verenigingen uit Woerden droegen bij aan dit succes. Sport
Afbeelding
Proef bij Milieustraat Woerden met hergebruik van ingeleverde spullen bij Circulair Ambachtscentrum Nieuws
Afbeelding
Provincie maakt impact met Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen Nieuws
Afbeelding
De inschrijving voor de 40e IJsselsteinloop is geopend! Sport