Afbeelding
Werry Crone

550e verjaardag R.K. Broederschap van Vleuten eindelijk gevierd!

Nieuws

Door Frouke Ringenoldus

VLEUTEN > Eindelijk was het zover, de R.K. Broederschap van Vleuten kon eindelijk haar 550-jarig bestaan vieren. De verjaardag was eigenlijk op 21 april, maar op die dag kon het jubileumfeest door Corona nog niet worden gevierd. Maar nu was het dan zover.

Net als op 21 april 1471 werd er dinsdag gestart in de Oude Willibrordkerk, nu Torenpleinkerk. Na een welkomstwoord van dominee Idelette Otten las Broeder Ko van Eijk enkele passages uit de oprichtingsakte van destijds voor en spiegelde hij die hier en daar aan de huidige Broederschap. Nadat vervolgens het Broederschapslied was gezongen door groep Michaël, gingen de genodigden in processie naar de Willibrordkerk, waar een eucharistieviering ter ere van het 550-jarig bestaan werd geleid door pastoor Martin Los en dominee Otten.

Aansluitend vond de traditionele broederschapsmaaltijd plaats, die ter ere van deze speciale gelegenheid werd genuttigd in de Main Hall van kasteel De Haar. Aan de feestelijke dis zaten uiteraard de broeders, hun echtgenotes en de weduwen van de overleden broeders, maar op deze bijzondere dag bevonden zich onder de gasten ook burgemeester Sharon Dijksma en de mensen die betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van de verschillende jubileumprojecten zoals het boek over de historie van de Broederschap, het Broederschapsbier, het Broederschapsspel en het lesprogramma ‘Verbroederen’ voor alle basisscholen van Vleuten - Haarzuilens.

Procurator Henny Smorenburg sprak in zijn tafelrede onder meer over de historie van de Broederschap en haar sociale verbondenheid door de eeuwen heen met de gemeenschap van Vleuten en Haarzuilens, maar ook daarbuiten. Hij sprak over het boek dat binnenkort over de geschiedenis van de Broederschap verschijnt en vooruitlopend daarop reikte hij symbolisch een ingelijste pagina daarvan uit aan burgemeester Dijksma. Ook stond hij stil bij de vele jubileumactiviteiten, waaronder het lessenpakket voor alle basisscholen rondom het thema verbroederen. “Laten we dit thema ‘verbroederen’ in gedachten houden als we hier straks na de maaltijd vertrekken en weer het ritme van alle dag oppakken”, zo sloot de procurator af, waarna hij een toost uitbracht op het 550-jarig bestaan van de Broederschap.

Burgemeester Dijksma bedankt in haar toespraak de Broederschap voor de ingelijste pagina van het boek en ze is nieuwsgierig naar het eindresultaat. Burgemeester Dijksma heeft veel respect voor de missie van de Broederschap “Ik hoop dat u erin zal slagen meer bekendheid te geven aan de Broederschap want het verhaal is het waar om verteld en gehoord te worden.” aldus de burgemeester. Ze feliciteerde de Broederschap met het jubileum en wenste haar nog heel veel mooie jaren.

Wegen van de broeders Foto: Frouke Ringenoldus 

Na afloop werden alle broeders traditioneel gewogen op een oude bascule en deelde ze het bijzondere Broederschapsspel uit aan alle genodigde. Na een bijzondere verjaardagsviering vertrekt het hele gezelschap huiswaarts.

Afbeelding
Afbeelding
Gospelkoor Rejoice met jaarlijkse kerstconcert in Torenpleinkerk Vrije tijd
Afbeelding
Het Ouderenfonds deelt samen met vrijwilligers feestelijke kerstboxen uit aan ouderen in Vleuten/De Meern Nieuws
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Gemeente gunt collectieve warmte- en koudesysteem voor Beursgebied aan Eneco Nieuws
Afbeelding
Kerstshow en winterse sferen bij Tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht Ondernemend
Afbeelding
Studie-informatiemarkt op RSG Broklede drukbezocht Ondernemend
Afbeelding
Zing mee met De Bazuin tijdens de “Christmas Sing-a-Long 2022” Lezersnieuws
Afbeelding
Utrecht krijgt monument over slavernijverleden in Griftpark Nieuws
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Leidsche Rijn herdenking overleden kinderen Lezersnieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 52 verenigingen uit Utrecht droegen bij aan dit succes Nieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 24 verenigingen uit Woerden droegen bij aan dit succes. Sport
Afbeelding
Proef bij Milieustraat Woerden met hergebruik van ingeleverde spullen bij Circulair Ambachtscentrum Nieuws
Afbeelding
Provincie maakt impact met Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen Nieuws
Afbeelding
De inschrijving voor de 40e IJsselsteinloop is geopend! Sport