Wethouder Kees Diepeveen
Wethouder Kees Diepeveen Gemeente Utrecht

Huurders hebben geregeld te maken met intimidatie of bedreiging

Nieuws

REGIO > Uit recent, indicatief onderzoek van de gemeente en het Huurteam blijkt dat huurders geregeld te maken hebben met een verhuurder die hen intimideert of bedreigt. In de meeste gevallen gaat om verbaal geweld (71%). Ook komt het vaak voor dat verhuurders een te hoge huur rekenen (66%), dreigen met het opzeggen van de huur (66%) of zonder toestemming de woning binnenkomen (65%).

Het online onderzoek is gedaan als onderdeel van een pilot van de gemeente Utrecht om misstanden beter in beeld te krijgen en aan te kunnen pakken. In totaal deden 229 huurders mee die weleens zijn geïntimideerd of bedreigd. Daarvan is 46% tussen 16-26 jaar, 44% tussen 27-44 jaar en 10% 45 jaar of ouder. Het begint vaak nadat de huurder de verhuurder aanspreekt, bijvoorbeeld over een probleem in de woning of over onverwacht langskomen. 

Wethouder Kees Diepeveen (wonen): “Het is zorgelijk dat huurders geregeld te maken hebben met intimidatie en bedreiging. Deze pilot helpt daar nog beter zicht op te krijgen en de aanpak aan te scherpen.” Diepeveen pleit voor snelle invoer van de landelijke wet ‘goed verhuurderschap’. Daardoor kunnen gemeenten specifieke regels stellen aan verhuurders, zoals over maximale huurprijzen en over gedrag van verhuurders. “Dit geeft ons meer mogelijkheden tot handhaving, zoals het opleggen van boetes als niet aan die regels wordt voldaan.”

Huurders die in actie komen tegen de misstanden, kiezen vaak voor verhuizing, vragen hulp aan het huurteam, schakelen een advocaat in of nemen andere stappen. Uit dit onderzoek en de ervaringen van het huurteam blijkt dat huurders in de wijken Noordwest, West en Binnenstad het meeste te maken hebben met intimidatie en bedreiging. Van de doorgegeven namen van verhuurders was 70% bekend en 30% onbekend bij het Huurteam.

Regionale aanpak
Voor de pilot werkte de gemeente Utrecht samen met vier regiogemeenten: Zeist, De Bilt, Stichtse Vecht en Nieuwegein. De gemeenten zijn hier positief over en gaan dan ook door met deze samenwerking. In de pilot wisselden de gemeenten veel informatie uit, waardoor handhavingsacties gerichter kunnen worden uitgevoerd. Een Utrechts team van juristen, data-analisten en inspecteurs ontwikkelt steeds nieuwe methodes om huisjesmelken en vastgoedmisbruik tegen te gaan. Die methodes kunnen vervolgens door de regiogemeenten worden benut.

Het huurteam bezocht voor de pilot vanaf begin 2019 70 woningen in de regiogemeenten. Bij bijna alle woningen was er sprake van misstanden. Bij 78% van deze controles is en vervolgtraject gestart. Dat had 96 juridische procedures tot gevolg (meerdere misstanden per adres). In totaal leverde dit een jaarlijkse huurverlaging van ruim € 102.277 euro op.

Huurteam Utrecht
Huurders die te maken hebben met misstanden of die advies willen over hun huurcotract of bijvoorbeeld de huurprijs, kunnen contact opnemen met www.huurteam-utrecht.nl.

Afbeelding
Gospelkoor Rejoice met jaarlijkse kerstconcert in Torenpleinkerk Vrije tijd
Afbeelding
Het Ouderenfonds deelt samen met vrijwilligers feestelijke kerstboxen uit aan ouderen in Vleuten/De Meern Nieuws
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Gemeente gunt collectieve warmte- en koudesysteem voor Beursgebied aan Eneco Nieuws
Afbeelding
Kerstshow en winterse sferen bij Tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht Ondernemend
Afbeelding
Studie-informatiemarkt op RSG Broklede drukbezocht Ondernemend
Afbeelding
Zing mee met De Bazuin tijdens de “Christmas Sing-a-Long 2022” Lezersnieuws
Afbeelding
Utrecht krijgt monument over slavernijverleden in Griftpark Nieuws
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Leidsche Rijn herdenking overleden kinderen Lezersnieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 52 verenigingen uit Utrecht droegen bij aan dit succes Nieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 24 verenigingen uit Woerden droegen bij aan dit succes. Sport
Afbeelding
Proef bij Milieustraat Woerden met hergebruik van ingeleverde spullen bij Circulair Ambachtscentrum Nieuws
Afbeelding
Provincie maakt impact met Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen Nieuws
Afbeelding
De inschrijving voor de 40e IJsselsteinloop is geopend! Sport