Afbeelding

GroenLinks, ChristenUnie en PvdA willen onderzoek naar voedselpas voor mensen met laag inkomen

Nieuws

UTRECHT > Een voedselpas waarmee mensen met een laag inkomen levensmiddelen kunnen kopen bij een normale supermarkt of zelfs op de markt: als het aan GroenLinks, de ChristenUnie en de PvdA ligt komt er een onderzoek om te kijken of dat in Utrecht een goed systeem zou kunnen zijn. In Rotterdam begint binnenkort een pilot met zo’n voedselpas. Daar krijgen 120 gezinnen die weinig te besteden hebben een pinpas met ‘geoormerkt geld’ voor levensmiddelen. “Dat lijkt me voor Utrecht ook een hele mooie koers”, reageert Julia Kleinrensink, fractievoorzitter van GroenLinks Utrecht. “Door mensen de mogelijkheid te geven gewoon zelf in de supermarkt te kiezen welke producten ze nodig hebben, draag je bij aan hun eigenwaarde. Bovendien kunnen mensen producten kiezen die aansluiten bij hun eetwensen.”

GroenLinks, de ChristenUnie en de PvdA vragen vandaag aan het college om te onderzoeken of er in Utrecht ook animo is voor een voedselpas. Op dit moment hebben mensen die erg weinig te besteden hebben recht op een voedselpakket van de voedselbank. “We zijn erg blij met de voedselbanken”, zegt Kleinrensink, “maar we zien ook dat het ophalen van een pakket voor sommige mensen een behoorlijke drempel is. Mensen willen het liefst zelf hun eten kunnen uitzoeken. De inhoud van een voedselpakket sluit niet altijd aan op iemands dieet of voorkeuren.” Het Rotterdamse initiatief noemt Kleinrensink inspirerend. “Hiermee bereiken we wellicht meer mensen die voedselhulp kunnen gebruiken of we kunnen mensen een prettiger gevoel geven. Om die redenen denk ik dat het de moeite van het onderzoeken waard is”.

Leidsche Rijn

In Leidsche Rijn heeft de Voedselbankplus eerder dit jaar hun sociale winkel geopend. Hier kunnen mensen die in aanmerking komen voor de voedselbank nu al, door middel van een puntensysteem, zelf kiezen welke producten zij in hun pakket willen. “Dat is wat ons betreft al een hele mooie manier om aan te sluiten bij eigenwaarde en keuzevrijheid”, zegt Kleinrensink. “Wat mij betreft kijken we of we dat verder uit kunnen bouwen met een voedselpas, natuurlijk in gesprek met de Voedselbank en met de mensen die daar gebruik van maken.” GroenLinks stelt vandaag samen met de ChristenUnie en PvdA mondelinge vragen over de Voedelpas aan het Utrechtse college. 

Afbeelding
Stadstour met virtuele gids over het Domplein Gemeente
Afbeelding
Oukoper molen langs A2 volledig vernieuwd Nieuws
Afbeelding
Nieuwe letters voor Basisschool De Krullevaar Lezersnieuws
Afbeelding
Positief voortplantingsadvies voor rode panda’s in DierenPark Amersfoort Vrije tijd
Afbeelding
KBS De JazzSingel opent Boodschappenhuis in Leidsche Rijn
Afbeelding
Drie kandidaten uit gemeente Stichtse Vecht voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen Nieuws
Afbeelding
Nieuwe sponsor voor het damesteam van de Utrechtse Rugby club Sport
Afbeelding
Lezing in Vechtstreekmuseum : Schilders van de Vechtstreek Vrije tijd
Afbeelding
In Nae Do Kwan zeer succesvol op het NK ITF Taekwon-Do Sport
Afbeelding
IJspret voor elk kind: gratis schaatsclinics op Vechtsebanen ‘Samen Schaatsen Elfstedentoer’ Sport
Afbeelding
Oude sportspullen inleveren voor Sportspullenbank Stichtse Vecht Ondernemend
Afbeelding
Afsluiting parallelbaan A12 richting Arnhem van Utrecht knooppunt Oudenrijn tot Hoograven; 2 - 4 december 2022 Gemeente
Afbeelding
Routenetwerken in Utrecht voor fietsen, wandelen en varen opnieuw gewaarborgd Nieuws
Afbeelding
HOV-C en Stage Skills spelen: Mamma Mia! Vrije tijd