Afbeelding
Gemeente Utrecht

Utrecht plaatst 1000ste laadpaal en start proef met ingebouwde AED

Nieuws

UTRECHT > De gemeente heeft de 1000ste laadpaal in de stad geplaatst, zo’n 10 jaar na de komst van de eerste laadpaal in Utrecht. Het aantal laadpalen in de stad is in de afgelopen twee jaar verdubbeld van 500 naar 1000. Dit was hard nodig, want het aantal elektrische auto’s is in diezelfde tijd vier keer zo groot geworden. De 1000ste  laadpaal in Zuilen is extra speciaal omdat er een AED bij is ingebouwd.

“Utrecht was in 2019 de eerste stad ter wereld met slimme terugleverende laadpalen”, zegt wethouder Eelco Eerenberg (Milieu en Emissieloos Vervoer en Volksgezondheid). “En de innovatie gaat door. Inmiddels hebben we de mijlpaal van 1000 laadpalen bereikt en staat de eerste laadpaal met ingebouwde AED in Utrecht. Dat geeft ons naast gezondere lucht ook nog eens een veilig gevoel. We gaan als gemeente voor zoveel mogelijk emissieloos vervoer. Daarom zorgen we voor voldoende openbare laadpalen die goed verspreid zijn over de stad. Zo kunnen elektrische rijders hun auto altijd ergens in de buurt opladen.”

Een laadpaal zodra die nodig is

Sinds vorig jaar werkt de gemeente Utrecht samen met EQUANS (nieuwe naam ENGIE Services) voor het plaatsen van nieuwe laadpalen. Er komt een laadpaal bij zodra die nodig is. Daarvoor wordt gekeken naar hoe vaak bestaande laadpalen in een buurt bezet zijn. Door deze nieuwe manier van werken sluit het netwerk van laadpalen zo goed mogelijk aan op de behoefte van elektrische rijders. De gemeente verwacht dat er tot 2025 nog ongeveer 1000 tot 1500 extra laadpalen nodig zijn in de stad.    

Proef met AED bij laadpaal

De 1000ste laadpaal is de tevens eerste openbare laadpaal in de provincie Utrecht met een ingebouwde AED. Met dit apparaat kun je via een elektrische schok het hartritme weer herstellen van iemand die een hartstilstand heeft. Het kastje waar de AED in zit krijgt stroom via de laadpaal, onder andere om de batterij te laden en de AED op de juiste temperatuur te houden. De AED wordt geleverd en beheerd door Fuego-BHV. De 1000ste laadpaal staat in een buurt waar volgens de Hartstichting nog behoefte was aan een publiek toegankelijke AED.  

De komende tijd onderzoekt de gemeente samen met EQUANS of de laadpaal met AED goed blijft werken. Als de proef succesvol is, volgen er mogelijk meer AED’s bij laadpalen.

Afbeelding
Gospelkoor Rejoice met jaarlijkse kerstconcert in Torenpleinkerk Vrije tijd
Afbeelding
Het Ouderenfonds deelt samen met vrijwilligers feestelijke kerstboxen uit aan ouderen in Vleuten/De Meern Nieuws
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Gemeente gunt collectieve warmte- en koudesysteem voor Beursgebied aan Eneco Nieuws
Afbeelding
Kerstshow en winterse sferen bij Tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht Ondernemend
Afbeelding
Studie-informatiemarkt op RSG Broklede drukbezocht Ondernemend
Afbeelding
Zing mee met De Bazuin tijdens de “Christmas Sing-a-Long 2022” Lezersnieuws
Afbeelding
Utrecht krijgt monument over slavernijverleden in Griftpark Nieuws
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Leidsche Rijn herdenking overleden kinderen Lezersnieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 52 verenigingen uit Utrecht droegen bij aan dit succes Nieuws
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen. 24 verenigingen uit Woerden droegen bij aan dit succes. Sport
Afbeelding
Proef bij Milieustraat Woerden met hergebruik van ingeleverde spullen bij Circulair Ambachtscentrum Nieuws
Afbeelding
Provincie maakt impact met Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen Nieuws
Afbeelding
De inschrijving voor de 40e IJsselsteinloop is geopend! Sport