Afbeelding

De Ronde van Sint Maarten trekt 7500 bezoekers naar Leidsche Rijn

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Voor alle liefhebbers van de Sint Maarten Parade was het misschien een teleurstelling, er trok geen optocht door de binnenstad dit jaar. Maar de Ronde van Sint Maarten op het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum bleek een waardig alternatief. Twee avonden lang, op vrijdag 5 en zaterdag 6 november, hebben in totaal zo’n 7500 bezoekers genoten van de honderden lichtsculpturen, gemaakt in workshops en scholen in de hele stad. Alle tijdsloten tussen 18.00 en 21.30 uur, waarbij ieder kwartier 250 bezoekers naar binnen konden, waren volgeboekt. Langs de vastgestelde route waren op elf locaties optredens te zien van koren en orkesten, circusartiesten, clowns en dansers. 

Het thema van dit jaar was ‘Kansen om te leren voor iedereen’ en de strijd tegen armoede. Een grote foto van de Pakistaanse Malala Yousafzai markeerde de ingang. Haar motto: ‘Eén kind, één leraar, één boek, één pen kan de wereld veranderen’ vormen de inspiratiebron voor alle lichtsculpturen en acts. Voor de Utrechtse Wetenschapsagenda, een initiatief van UU en UMC Utrecht in het kader van de lustrumviering, konden bezoekers een vraag achterlaten. 

Publiekslieveling was de ‘sorteerhoed’ uit de boeken van Harry Potter, waaronder velen zich lieten fotograferen. Het Paard van Sint Maarten straalde boven aan de trappen van het splinternieuwe Plantsoen van Boedapest. De 3,5 hoge vuurgans, gemaakt van staal en buizen op een lichtgevend ei van rijstpapier, stond de hele tijd in vuur en vlam. Bij de ‘Keys of Light’, interactieve videomapping bij RAUM, werden de klanken van de pianisten omgezet in kleurrijke beelden. De optredens van de vele dansgroepen, hiphoppers, dj’s en popartiesten zorgden voor een afwisselend parcours. Het aanstekelijke orkest van Catching Cultures Orchestra, de Studenten Bigband en de zangeressen van de Tobin Singing Society konden rekenen op enthousiast publiek.  

De organisatie geeft aan heel blij te zijn met het grote aantal bezoekers en met het feit dat het evenement, waaraan ruim 800 makers en performers hebben meegewerkt, ondanks de verscherpte maatregelen op een veilige manier door kon gaan. 

Net als vorig jaar is het evenement op film vastgelegd: de Ronde van Sint Maarten is donderdag 11 november te zien vanaf 12.00 uur ieder uur op RTV Utrecht en daarna vanaf 18.25 iedere twee uur. Op UStad is het programma om 18.35 en 19.35 uur, daarna online te bekijken via www.rtvutrecht.nl/gemist

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Leidsche Rijn Centrum verrast St. Antonius Ziekenhuis, Voedselbank en Speelgoedbank met Rijntje doeboeken en knuffels Nieuws
Afbeelding
Eetadressen gezocht: nodig vluchtelingen uit de Utrechtse noodopvang uit voor een etentje Nieuws
Afbeelding
Inzameling DE-waardepunten voor Voedselbank Woerden Lezersnieuws
Afbeelding
Het Naardermeer: vakmanschap met de natuur Lezersnieuws
Afbeelding
Pubquiz Règâhs in VLeuten brengt 3.649 euro op voor onderzoek naar kanker Nieuws
Afbeelding
Twee karateka’s Sportschool Yuzyo geslaagd voor hun zwarte band. Sport
Afbeelding
9 december Dialoog bij Resto VanHarte Leidsche Rijn! Lezersnieuws
Afbeelding
Na lange tijd weer open avonden op het VeenLanden College! Ondernemend
Afbeelding
Gospelkoor Rejoice met jaarlijkse kerstconcert in Torenpleinkerk Vrije tijd
Afbeelding
Het Ouderenfonds deelt samen met vrijwilligers feestelijke kerstboxen uit aan ouderen in Vleuten/De Meern Nieuws
Afbeelding
De Goud Inkoop Bus staat er weer Ondernemend
Afbeelding
Gemeente gunt collectieve warmte- en koudesysteem voor Beursgebied aan Eneco Nieuws
Afbeelding
Kerstshow en winterse sferen bij Tuincentrum Steck in Utrecht Overvecht Ondernemend
Afbeelding
Studie-informatiemarkt op RSG Broklede drukbezocht Ondernemend