Afbeelding
Provincie Utrecht

Video Fort Jutphaas in oude glorie teruggebracht

Nieuws

REGIO > Fort Jutphaas in Nieuwegein is grondig gerestaureerd. De buitengevels en de ramen van de kelder zijn in oude glorie hersteld. Vandaag onthulden gedeputeerde Rob van Muilekom, wethouder Jan Kuiper en mede-eigenaar Rob Rietveld een plaquette bij fort Jutphaas in Nieuwegein om een grondige restauratie te markeren. De buitengevels en de kelderramen zijn in oude glorie hersteld.

Foto: v.l.n.r.: Rob Rietveld (mede eigenaar fort Jutphaas), Rob van Muilekom (gedeputeerde provincie Utrecht) en Jan Kuiper (wethouder gemeente Nieuwegein)

Fort Jutphaas maakt een belangrijk deel uit van de ontwikkeling van de wijk Rijnhuizen. Het vormt het centrale punt van de kantorenwijk die getransformeerd wordt naar een woon- en werkwijk met vele woningen en recreatie. Dit is een mooi voorbeeld hoe de provincie gebiedsontwikkeling wil aanpakken; het integraal oppakken van verschillende opgaven, zoals recreatie, woningbouw en erfgoed. Door deze integrale aanpak blijft het waterliniekarakter behouden en vormt het fort het middelpunt van het mooie parkachtige gebied waar mensen kunnen recreëren, elkaar ontmoeten en iets eten of drinken.


Identiteit

Gedeputeerde Rob van Muilekom: ‘Fort Jutphaas geeft het gebied identiteit door haar militaire verleden, het is een van de eerste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste Rijksmonument van Nederland. Het is onderdeel van een uniek verdedigingssysteem dat nu nog zichtbaar is in het open landschap. Ik ben er trots op dat dit nu de status van werelderfgoed heeft gekregen. Het geeft identiteit aan onze provincie.’

Ondernemen in werelderfgoed

Wethouder Kuiper: ‘De werelderfgoedstatus van de Nieuwe Hollandse Waterlinie straalt af op Nieuwegein. We hebben verschillende en volkomen unieke objecten in onze gemeente. Van Fort de Batterijen via de Plofsluis tot aan de verplaatste objecten in Nieuwegein Zuid. De mensen koesteren de Hollandse Waterlinie meer en meer, nu ze van ‘gewoon onze achtertuin’ tot ‘uniek werelderfgoed’ zijn verheven. Op fort Jutphaas wordt al langere tijd ondernomen. In het hoofdgebouw huist een succesvol restaurant. De opgeknapte woning wordt straks ook uitgebaat.’

Afbeelding
Stadstour met virtuele gids over het Domplein Gemeente
Afbeelding
Oukoper molen langs A2 volledig vernieuwd Nieuws
Afbeelding
Nieuwe letters voor Basisschool De Krullevaar Lezersnieuws
Afbeelding
Positief voortplantingsadvies voor rode panda’s in DierenPark Amersfoort Vrije tijd
Afbeelding
KBS De JazzSingel opent Boodschappenhuis in Leidsche Rijn
Afbeelding
Drie kandidaten uit gemeente Stichtse Vecht voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen Nieuws
Afbeelding
Nieuwe sponsor voor het damesteam van de Utrechtse Rugby club Sport
Afbeelding
Lezing in Vechtstreekmuseum : Schilders van de Vechtstreek Vrije tijd
Afbeelding
In Nae Do Kwan zeer succesvol op het NK ITF Taekwon-Do Sport
Afbeelding
IJspret voor elk kind: gratis schaatsclinics op Vechtsebanen ‘Samen Schaatsen Elfstedentoer’ Sport
Afbeelding
Oude sportspullen inleveren voor Sportspullenbank Stichtse Vecht Ondernemend
Afbeelding
Afsluiting parallelbaan A12 richting Arnhem van Utrecht knooppunt Oudenrijn tot Hoograven; 2 - 4 december 2022 Gemeente
Afbeelding
Routenetwerken in Utrecht voor fietsen, wandelen en varen opnieuw gewaarborgd Nieuws
Afbeelding
HOV-C en Stage Skills spelen: Mamma Mia! Vrije tijd