Afbeelding
Ruben May

Spijtmuur en sculpturen winnaars ideeënwedstrijd restmateriaal Domtoren

Nieuws

UTRECHT > Dom Geweest en Handdruk van de Dom zijn de winnende initiatieven van de ideeënwedstrijd ‘Van Dom tot steengoed’ die in het leven is geroepen om het materiaal dat vrijkomt bij de restauratie van de Domtoren een nieuwe bestemming te geven. Van de vijf ideeën die dinsdag tijdens een online show werden gepresenteerd wisten deze pitches de jury en het publiek het beste te overtuigen. De bedenkers krijgen naast puin, gruis en blokken afkomstig van de toren een startbedrag om de productie van hun idee in gang te zetten.


De jury bestaande uit duurzame ondernemer Guido Braam, oprichter van het hof van Cartesius Bianca Ernst en wethouder Eelco Eerenberg was vol lof over Dom Geweest van Martin Verspeek. Hij wil aan de slag met een almaar groeiende Utrechtse spijtmuur waarvoor iedereen een grote of kleine spijtbetuiging kan inleveren. De meest aansprekende worden op stenen geschreven die maandelijks aan de muur worden toegevoegd. Het publiek koos voor Handdruk van de Dom, een speelse sculptuur bestaande uit drie handen. Met het kunstwerk willen de vijf bedenkers vaklieden eren en aandacht vragen voor het ambacht, iets dat volgens hen in de huidige maatschappij een beetje verloren gaat.

Professionele ondersteuning

De andere drie deelnemers aan de pitch show kunnen eveneens aan de slag. Voor hen geen geldprijs, maar wel professionele ondersteuning en materiaal om hun ideeën uit te voeren. De jury kijkt uit naar de realisatie van Toonbank, de leskist en de DilDom.

Voor de ideeënwedstrijd werden bijna tweehonderd suggesties ingestuurd. Gezien de grote creativiteit heeft de jury tientallen inzenders geselecteerd die materiaal van de Domtoren krijgen om hun idee daadwerkelijk te gaan uitvoeren. Ook krijgen alle inzenders een aantal professionele workshops crowdfunding en duurzaam materiaalgebruik aangeboden om hun idee te helpen realiseren.

Duurzaam hergebruik en lichtkunstproject

De ideeënwedstrijd maakt onderdeel uit van ‘Van Dom tot steengoed’ dat tot doel heeft het restmateriaal dat vrijkomt tijdens de restauratie voor de stad te behouden en een duurzame bestemming te geven, en geld op te halen voor het lichtkunstproject ‘In Lumine Tuo’ zodat het icoon van de stad na het afronden van de restauratiewerkzaamheden weer straalt. Hiervoor hebben Stichting Utrechts EigenDom, die gelden werft voor extra restauratieprojecten van de Domtoren, en de circulaire doeners van Brokkenmákers de krachten gebundeld met de gemeente Utrecht en Utrecht Marketing.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws