Afbeelding

Woerden krijgt Hugo Kotesteinpad met schanskorven

Nieuws

WOERDEN > 350 jaar geleden redde de Oude Hollandse Waterlinie ons land van de Fransen. De Woerdense stadstimmerman en bouwmeester Hugo Kotestein is sterk met deze geschiedenis verbonden. Daarom wordt het wandelpad tussen het Kasteel en de bastions aan de Hogewal naar hem vernoemd: het Hugo Kotesteinpad. Vrijdag 8 april onthulde wethouder Tymon de Weger het straatnaambord. Ook zijn langs het pad twee schanskorven geplaatst. Dit soort korven werd in de 17e en 18e eeuw gebruikt bij het aanvallen en verdedigen.

Tussen het Kasteel en de bastions aan de Hogewal lag ooit een doorlopende stadswal, onderdeel van de vestingwerken die Hugo Kotestein wilde verdedigen. Daarom is het toepasselijk het wandelpad dat hier loopt, zijn naam mee te geven. Het is een van de plekken waar de gidsen van het Gilde uitleg geven over de vestingwerken van Woerden. 

Hugo Kotestein

Op 11 september 1672 trokken de Fransen Woerden binnen. Omdat er 100 jaar geen oorlog was geweest, waren de wallen, poorten en bewapening verwaarloosd. De Fransen wilden de vestingwerken versterken en lieten bewoners van Woerden hieraan meewerken, onder wie stadstimmerman Hugo Kotestein.

Toen het leger van de prins (stadhouder Willem III) op 10 oktober de Fransen in Woerden omsingelde, raakten de Fransen in paniek. Met een vuur in de trans van de toren van de Petruskerk waarschuwden zij de Franse troepen in Utrecht. Ze kregen inderdaad hulp, maar het vuur sloeg over op woningen. Ook de torenspits en de kerk brandden voor een deel af. In de chaos die ontstond, probeerde Hugo Kotestein de prinselijke troepen te informeren over de situatie in de stad en de details van de vestingwerken waaraan hij had moeten werken.

Dit mislukte en Hugo Kotestein werd gevangen gezet in het kasteel. Zijn vrienden kochten hem vrij voor duizend rijksdaalders, in die tijd een fortuin. Het zegt iets over het aanzien dat Hugo Kotestein genoot. Hij was zelf ook een vermogend man en behoorde tot de notabelen in kerk en gemeenschap. Hij heeft ook het proveniershuis ontworpen dat aan de Rijnstraat stond.

Schanskorven

Onderdeel van het aanvallen en verdedigen in die tijd waren schanskorven. Je kon ze vullen met grond en er een kanon achter zetten of de soldaat verschuilde zich erachter om de vijand te beschieten. Op oude kaarten van veldslagen tussen 1500-1800 staan vaak schanskorven afgebeeld. Vestingsteden hadden een heel aantal schanskorven op voorraad. De schanskorf werd vaak gemaakt van wilgentakken en die waren overal in Holland aanwezig. De schanskorven in Woerden zullen zo’n twee jaar blijven staan. Het is levend hout, dus de korven groeien ook uit.

Kijk voor meer informatie op https://www.verhaalvanwoerden.nl/verhaal/16-woerdens-rampjaar-1672/

Afbeelding
Afbeelding
Gijs Wilbrink en Thijs Lijster te gast bij Bazarow Live in Bibliotheek Neude Vrije tijd
Afbeelding
bospercelen dunnen in het Maximapark Vrije tijd
Afbeelding
Minder piekeren, het kan met cursus Minder Piekeren van U-Centraal. Gemeente
Afbeelding
Zing mee in het Stadhuiskoor Vrije tijd
Afbeelding
Interesse in Repair Café Vleuten-De Meern? Inloop 19/2 Lezersnieuws
Afbeelding
Spannende clubkampioenschappen SHV Woerden Sport
Afbeelding
Allround Karateka Lisa Wu mikt op dubbele titel op EK Sport
Afbeelding
Stedin bouwt in 2023 nog sneller als antwoord op de toenemende energievraag, juist in regio Utrecht Nieuws
Afbeelding
HEMA Bisonspoor gaat op de schop Ondernemend
Afbeelding
IVNLezing Invasieve Exoten, er komen er steeds meer Vrije tijd
Afbeelding
Opera op Slot Zuylen 18, 19 en 26 februari Vrije tijd
Afbeelding
Gratis naschoolse Leesclub in Parkwijk start dinsdag 7 februari Lezersnieuws
Afbeelding
Stichting ALS Nederland organiseert tweede ALS Sunrise Walk en acteur Loek Peters loopt mee Lezersnieuws
Afbeelding
Trammelant in De Schalml Lezersnieuws